Uhapšen osumnjičeni za curenje povjerljivih dokumenata Pentagona

Tašeiru je prvi identifikovao Njujork tajms u četvrtak uoči njegovog hapšenja kao vođu grupe u kojoj je postavljena gomila povjerljivih dokumenata, piše CNN

26060 pregleda 3 komentar(a)
Pentagon, Foto: Shutterstock
Pentagon, Foto: Shutterstock

FBI je uhapsio Džeka Tašeiru, pripadnika Nacionalne garde, koji se dovodi u vezu sa curenjem povjerljivih dokumenata koji su objavljeni na internetu, saopštio je američki zvaničnik upoznat sa ovim pitanjem.

Tašeira (21) je pripadnik Nacionalne garde vazduhoplovstva Masačusetsa, prenosi N1.

Njegovo hapšenje uslijedilo je nakon brze potrage američke vlade za identitetom onoga koji je postavio povjerljive dokumente na platformu društvenih medija popularnu među video igračima.

Tašeiru je prvi identifikovao Njujork tajms u četvrtak uoči njegovog hapšenja kao vođu grupe u kojoj je postavljena gomila povjerljivih dokumenata, piše CNN.

Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena danima se bori da umanji posljedice curenja povjerljivih vojnih dokumenata, koje je ukazalo na potencijalne ranjivosti u sposobnostima protivvazdušne odbrane Ukrajine i razotkrilo privatne procjene saveznika o nizu obavještajnih pitanja.

Bajdenova administracija radi na procjeni diplomatskih i bezbjednosnih posljedica curenja dokumenata otkako se za to saznalo prošle nedjelje.

Portparol Pentagona je novinarima ove nedjelje rekao da curenje dokumenata predstavlja "veoma ozbiljan rizik po nacionalnu bezbjednost“, a Ministarstvo pravde SAD je otvorilo istragu kako bi identifikovalo osobu odgovornu za to.

Među ovim tajnim dokumentima su i oni u vezi sa izvozom srpskog oružja u Ukrajinu.

Podsjetimo, Rojters je u srijedu objavio da je Srbija, jedina evropska zemlja koja je odbila da uvede sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, pristala da snabdije Kijev oružjem ili je već poslala oružje, što se navodno nalazi i u povjerljivom dokumentu Pentagona.

Bonus video: