Brazilski predsjednik pozvao države u razvoju da pronađu alternativu dolaru

Brazilski predsjednik je rekao da bi banka mogla da pomogne zemljama u razvoju da manje zavise od dolara i da finansira trgovinu u lokalnim valutama

5774 pregleda 2 komentar(a)
Luis Inasio Lula da Silva, Foto: Reuters
Luis Inasio Lula da Silva, Foto: Reuters

Brazilski predsjednik Luis Inasio Lula da Silva, koji boravi u četvorodnevnoj posjeti Kini, pozvao je države u razvoju da pronađu alternativu dolaru.

"Potrebna nam je valuta koja državama može da pruži veću stabilnost, jer danas države moraju da jure za dolarom kako bi bile u mogućnosti da izvoze kada mogu da izvoze u svojoj valuti", izjavio je Lula u jednom važnom finansijskom centru Šangaju, prenijela je agencija Rojters na svom sajtu.

Na početku svoje posjete Kini, Lula je prisustvovao inauguraciji bivše brazilske predsjednice Dilme Rusef na mjesto šefa Nove razvojne banke (NDB) koju su osnovali Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, poznate kao zemlje BRIKS-a.

Lula je rekao da banka, sa sjedištem u Šangaju, ima veliki potencijal "jer oslobađa zemlje u usponu od potčinjavanja tradicionalnim finansijskim institucijama, koje žele da upravljaju njima".

On je rekao da su finansijske potrebe zemalja u razvoju ogromne, ali je nedostatak reformi ograničio kredite postojećih banaka. Banka BRIKS-a mogla bi da postane "velika banka globalnog juga", rekao je Lula u govoru.

Brazilski predsjednik je rekao da bi banka mogla da pomogne zemljama u razvoju da manje zavise od dolara i da finansira trgovinu u lokalnim valutama.

Lula je stigao u srijedu u Kinu i trebalo bi da se sastane sjutra sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom u Pekingu, prije nego što završi posjetu u subotu, prenijela je agencija Asošiejted pres.

Brazilska vlada je saopštila da se očekuje da će dvije zemlje potpisati najmanje 20 bilateralnih sporazuma tokom Luline posjete, naglašavajući poboljšanje odnosa nakon teškog perioda za vrijeme mandata bivšeg predsjednika Žaira Bolsonara.

Očekuje se da će Lula tokom sastanka sa Sijem razgovarati o trgovini, investicijama, reindustrijalizaciji, energetskoj tranziciji, klimatskim promjenama i mirovnim sporazumima, saopštila je brazilska vlada.

Kina je najveće izvozno tržište Brazila, koje svake godine kupuje desetine milijardi dolara vrijednu soju, govedinu, gvozdenu rudu, živinu, šećernu trsku, pamuk i sirovu naftu.

Brazilsko-kineska trgovina je tokom protekle decenije rasla, da bi prošle godine dostigla 150,4 milijarde dolara a Lula je posjetio i kinesku kompaniju za telekomunikacionu opremu "Huavej", koji je inače pod američkim sankcijama.

Ključni dio Lulinog angažovanja u inostranstvu je njegova inicijativa da Brazil i druge zemlje u razvoju, uključujući Kinu, posreduju u miru oko Ukrajine.

Međutim, njegov predlog da se Ukrajina odrekne Krima, kao ustupak za postizanje mira, izazvao je nezadovoljstvo Kijeva i njegovih saveznika.

Bonus video: