Iran najavio sudske kazne za one koji podstiču skidanje hidžaba

"Kazna za krivično djelo promovisanja i podsticanja drugih da skinu hidžab mnogo je teža od krivičnog djela samog skidanja hidžaba, jer je to jedan od jasnih primjera podsticanja korupcije", dodao je Džamadi

3787 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Teherana, Foto: Reuters
Detalj iz Teherana, Foto: Reuters

Osobe koje podstiču žene da skinu hidžab u Iranu, biće krivično gonjene pred krivičnim sudovima i neće imati pravo žalbe na bilo kakvu presudu, saopštio je zamjenik iranskog državnog tužioca Ali Džamadi.

U Iranu sve veći broj žena prkosi obaveznom kodeksu oblačenja, pojavljujući se u tržnim centrima, restoranima, prodavnicama, ulicama i drugim javnim prostorima bez hidžaba.

"Zločin promovisanja otkrivanja biće razmatran na krivičnom sudu čije su odluke konačne i na koje se ne može žaliti", rekao je zamjenik državnog tužioca Ali Džamadi, a prenosi poluzvanični Mehr Njuz.

"Kazna za krivično djelo promovisanja i podsticanja drugih da skinu hidžab mnogo je teža od krivičnog djela samog skidanja hidžaba, jer je to jedan od jasnih primjera podsticanja korupcije", dodao je Džamadi.

On nije rekao kakve bi kazne mogle biti, niti šta tačno podrazumijeva promovisanje otkrivanja.

Nekoliko poznatih ličnosti i aktivistkinja je takođe posljednjih mjeseci objavilo svoje fotografije na društvenim mrežama bez vela, prenosi Rojters.

Iranska policija je postavila kamere na javnim mjestima kako bi identifikovala i kaznila otkrivene žene, prenose su iranski mediji.

Taj plan je policija objavila prošle nedjelje.

Sve veći broj iranskih žena skida veo od smrti 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini, koja je prošlog septembra privedena zbog navodnog kršenja pravila o hidžabu.

Snage bezbjednosti su tada nasilno ugušile proteste nakon njene smrti.

Bonus video: