Jerusalim: U Crkvu Svetog groba moglo da uđe 1.800 vjernika, iza metalnih barikada ostala i državljanka Crne Gore

Na Veliku subotu prije pravoslavnog uskrsa plamen se javlja u Crkvi Svetog groba podignutoj na mjestu gdje je po hrišćanskoj tradiciji Isus razapet, sahranjen i uskrsnuo

40683 pregleda 596 reakcija 11 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pravoslavni vjernici danas su u Crkvi Svetog groba prisustvovali ceremoniji Blagodatnog ognja na Veliku subotu pred Uskrs, "praznik nad praznicima".

Taj drevni ritual izazvao je ove, kao i pošle godine, napetost s izraelskom policijom, jer je broj vjernika koji mogu da uđu u crkvu ograničen na 1.800, a nekad ih je bilo i do 10.000.

Kako je navedeno namjera Izraela je bila da spriječi nesreću poput one koja je dogodila prije dvije godine na jevrejskom svetom mjestu, na sjeveru zemlje, kada je u metežu stradalo 45 ljudi.

Na Veliku subotu prije pravoslavnog uskrsa plamen se javlja u Crkvi Svetog groba podignutoj na mjestu gdje je po hrišćanskoj tradiciji Isus razapet, sahranjen i uskrsnuo.

Svake godine jerusalimski patrijarh ulazi u edikulu, gdje se nalazi Isusov grob, a vraća se zapaljenim bakljama i pali svežnjeve od 33 svijeće od kojih svaka simbolizuje godinu Isusovog života, u rukama hiljada vjernika.

Dok se to dešava zvona zvone, a vjernici uzvikuju svako na svom jeziku "Hristos vaskrse" i "Vaistinu vaskrse", prenio je AP.

Crkva Svetog groba
foto: Reuters

Ritual svetog ognja star 1.200 godina predstavlja vječnost, mir i obnovu i najsvetiji je događaj za pravoslavce.

Jelena Novaković iz Crne Gore izjavila je danas za AP da joj je žao što ne može da dođe do crkve gdje, kako je rekla njeno srce i njena vjera žele da bude.

Ona je poput hiljada drugih vjernika ostala iza metalnih barikada u prolazima koji vode do crkve.

U nekim slučajevima je guranje prerastalo u nasilje, a na video snimcima se vidi kako izraelska policija vuče i udara nekoliko vjernika, prislanja koptskog sveštenika uza zid i obara jednu ženu na zemlju.

Crkva Svetog groba
foto: Reuters

Najmanje jedna osoba je okrvavljena odnijeta u kola hitne pomoći.

Hrišćanska manjina u Jerusalimu suočena sa sukobom Jevreja i muslimana strahuje da dodatne mjere bezbjednosti imaju za cilj da izmjene njihov status u jerusalimskom Starom gradu, omogućavanjem većeg pristupa Jevrejima, a ograničavanjem broja hrišćanskih vjernika.

Jerusalimska patrijaršija je kritikovala restrikcije označivši ih kršenjem vjerske slobode i pozvala sve vjernike da dođu u crkvu uprkos izraelskim upozorenjima.

Već u 8.00 izraelski policajci su vraćali većinu vjernika sa kapija Starog grada, uključujući turiste koji su doputovali iz Evrope i palestinske hrišćane koji su stigli sa okupirane Zapadne obale i usmjeravali ih na mjesto odakle se ceremonija može pratiti na ekranu.

Gnjevni hodočasnici i sveštenici su uporno nastojali da se probiju, a policija ih u tome sprečavala dopuštajući da samo neki vjernici koji imaju ulaznice i lokalni stanovnici prođu.

Poslije ceremonije Blagodatni oganj je čarter letovima poslat u zemlje u kojima žive pravoslavni hrišćani.

Na napetost tokom pravoslavnog Uskrsa uticalo je dijelom poklapanje jevrejskih, muslimanskih i hrišćanskih praznika ove godine.

Bonus video: