Hunta u Mjanmaru povodom Nove godine te zemlje oslobodila oko 3.000 zatvorenika

Svrgnuta čelnica Aung San Su Ći, nobelovka koja je predstavljala opoziciju vojnoj vlasti, u zatvoru služi 33 godina kazne nakon maratonskog suđenja koje je međunarodna zajednica prozvala lažnim

4723 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mjanmarska hunta povodom tradicionalne proslave Nove godine te zemlje oslobodila je 3.113 zatvorenika, uključujući 98 stranaca, saopšteno je iz vlade.

Vojna vlast je od puča 2021. brutalno gušila proteste i pritvorila hiljade protivnika i aktivista za demokratiju.

Državni sekretar hunte, general pukovnik Aung Lin Dve, u objavi na vojnim kanalima aplikacije Telegram rekao je da je amnestija "proslava mjanmarske Nove godine kako bi se ljudima donijela radost".

Portparol hunte u ponedjeljak nije bio dostupan za komentar, pa je nejasno na koga se pomilovanje odnosi.

Svrgnuta čelnica Aung San Su Ći, nobelovka koja je predstavljala opoziciju vojnoj vlasti, u zatvoru služi 33 godina kazne nakon maratonskog suđenja koje je međunarodna zajednica prozvala lažnim. Hunta je pritvorila i druge članove njene građanske vlade nakon što je 2021. vojnim pučem preuzela vlast.

U zavoru je još najmanje 17.000 ljudi, a hunta je ubila njih 3.200, tvrdi aktivistička skupina Savez za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP, Assistance Association for Political Prisoners).

Hunta povremeno oslobađa zatvorenike, ali su ovogodišnji i prošlogodišnji broj oslobođenih znatno manji od 2021. kad je povodom ovog budističkog praznika pušteno 23.000 ljudi.

Bonus video: