Putin o 11. septembru: Prekinuo sam vojne vježbe i podržao Buša, Amerika odgajila Bin Ladena

Na pitanje kako to da Ruska Federacija nije otkrila gdje je vođa Al Kaide Osama Bin Laden i šta se stvarno dešavalo sa njim, s obzirom da Rusija ima dugu istoriju obavještajne službe u Avganistanu, Putin je rekao da Al Kaida nije rezultat ruskih aktivnosti
2 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.09.2017. 16:25h

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je tog kobnog 11. septembra 2001. godine, kada su izvedeni teroristički napadi u Njujorku i Vašingtonu, prekinuo planirane vojne vježbe sa novim strateškim snagama kako bi pružio podršku američkom narodu i njegovom predsjedniku Džordžu Bušu.

"Ja sam otkazao te vojne vježbe i želio sam da predsjednik Sjedinjenih Država to zna“, rekao je Putin u intervjuu američkom režiseru Oliveru Stounu.

Putin je istakao da razumije da je ljudima na čelu država i vlada u takvim situacijama potrebna moralna podrška i da je Rusija željela da dâ tu podršku predsjedniku Bušu, za kog je, kako je rekao ruski predsjednik, vjerovala da je čovjek "sa kojim bi mogla da sarađuje".

Na Stounovo pitanje kako to da Ruska Federacija nije otkrila gdje je vođa Al Kaide Osama Bin Laden i šta se stvarno dešavalo sa njim, s obzirom da Rusija ima dugu istoriju obavještajne službe u Avganistanu, Putin je rekao da Al Kaida nije rezultat ruskih aktivnosti.

"Ona je rezultat aktivnosti naših američkih prijatelja. Sve je to počelo tokom Sovjetskog rata u Avganistanu, kada su američki obavještajci obezbijedili podršku različitim strujama islamističkog fundamentalizma pomažući im da se bore protiv sovjetskih trupa u Avganistanu“, podsjetio je Putin.

Ruski predsjednik je ponovio da su Amerikanci odgajili Al Kaidu i Bin Ladena i da se onda to otrglo kontroli.

"Uvijek je tako. S toga, njih treba kriviti", zaključio je Putin.

Sjedinjene Američke Države danas su obilježile 16. godišnjicu terorističkih napada Al Kaide na Njujork i Vašington u kojma je 11. septembra 2001. poginulo skoro 3.000 ljudi.