Loazo: Madurov predlog za raspisivanje izbora je farsa, ultimatum ističe

"Ako se Maduro do večeras ne angažuje u raspisivanju predsjedničkih izbora, smatraćemo Gvaida legitimnim da ih raspiše umjesto njega"
287 pregleda 0 komentar(a)
Maduro, Foto: Reuters
Maduro, Foto: Reuters

Francuska ministarka za evropska pitanja Natali Loazo ocijenila je danas kao "farsu" predlog predsjednika Venecuele Nikolasa Madura o organizovanju prijevremenih parlamentarnih izbora i dodala da ukoliko ne raspiše predsjedničke izbore, Francuska će priznati njegovog protivnika Huana Gvaida za privremenog predsjednika.

"Ultimatum ističe večeras. Ako se Maduro do večeras ne angažuje u raspisivanju predsjedničkih izbora, smatraćemo Gvaida legitimnim da ih raspiše umjesto njega. Smatraćemo Gvaida za prelaznog predsjednika do narednih legitimnih (predsjedničkih) izbora", rekla je Natali Loazo.

Prema njenim riječima, izbori u maju na kojima je Maduro pobijedio bili su "farsa".

Šest evropskih zemalja - Njemačka, Španija, Francuska, Holandija, Portugal i Velika Britanija su postavile ultimatum, čiji rok ističe, za raspisivanje novih predsjedničkih izbora u Venecueli, jer će u protivnom priznati lidera Huana Gvaida za privremenog predsjednika zemlje dok on sam ne raspiše izbore.

Maduro, koji ima podršku Rusije, Kine, Sjeverne Koreje, Turske i Kube, izjavio je da je spreman na prijevremene parlamentarne izbore isključujući mogućnost novih predsjedničkih izbora.

Bonus video: