Tramp: Oni koji pokušaju da zastraše Ameriku pridružiće se dugoj listi poraženih neprijatelja

"Teroristi koji su nas napali mislili su da mogu da usade strah i oslabe naš duh"
94 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2017. 16:40h

Amerika se ne može zastrašiti, a oni koji to pokušaju pridružiće se dugoj listi poraženih neprijatelja koji su se usudili da testiraju našu narav, upozorio je danas predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp u Pentagonu, jednom od tri mjesta koji su bili meta terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

Na prvoj komemoraciji godišnjice napada, koju je predvodio u svojstvu predsjednika, Tramp je naglasio da svi građani SAD tuguju za svakim od skoro 3.000 života, koliko je izgubljeno u terorističkim napadima prije 16. godina.

Tramp je ocijenio da je taj napad bio gori od japanskog napada na Perl Harbor tokom Drugog svetskog rata jer su meta bili civili, prenosi AP.

On je obećao da se tako nešto nikada neće ponoviti.

"Teroristi koji su nas napali mislili su da mogu da usade strah i oslabe naš duh, ali Amerika se ne može zastrašiti i oni koji to pokušaju pridružiće se dugoj listi poraženih neprijatelja koji su se usudili da testiraju našu narav", rekao je Tramp u Pentagonu, gdje su mu se pridružili ministar odbrane Džejms Matis i načelnik Generalštaba američke vojske Džozef Danford.

On je dodao da je Amerika ujedinjena i da "nijedna sila na svetu nas ne može rastaviti".

SAD su danas obilježile 16. godišnjicu terorističkih napada Al Kaide na Njujork i Vašington u kojma je 11. septembra 2001. poginulo skoro 3.000 ljudi.

U Njujorku, kod mjesta na kome su bile kule bliznakinje Svjetskog trgovinskog centra, rodjaci žrtava nosili su slike i čitali imena poginulih, prenio je Asošijetid pres (AP).

Ceremonija, na kojoj je bilo oko 1.000 ljudi, počela je minutom ćutanja i zvonima. Poslije toga su tradicionalno pročitana imena poginulih.

Američki predsjednik Donald Tramp predvodio je odavanje pošte žrtvama u Vašingtonu.

Tramp i prva dama Melanija su ispred Bijele kuće minutom ćutanja odali poštu za skoro 3.000 ljudi koji su poginuili pošto su teroristi iz Al Kaide oteli avione i usmjerili ih na Svjetski trgovinski centar u Njujorku i Pentagon u Vašingtonu, dok je jedan avion pao u Pensilvaniji.

Odavanje počasti u Bijeloj kući je održano u 8.46 kada je prvi avion udario u kule bliznakinje u Njujorku 2001. godine.

Tramp i njegova supruga su takođe učestvovali na ceremoniji u Pentagonu koju su predvodili ministar odbrane Džim Matis i načelnik Združenog generalštaba SAD Džozef Danford.

Potpredsjednik SAD Majk Pens predstavljao je administraciju na ceremoniji u Šanksvilu u Pensilvaniji gdje je pao avion, pošto su putnici saznali za terorističke napade i onemogućili teroriste da izvedu još jedan napad na Vašington gdje su mete bili Kongres i Bijela kuća.

Tilerson: Terorizam nikad neće poraziti SAD

Terorizam nikada neće poraziti SAD, poručio je danas američki državni sekretar Reks Tilerson povodom obilježavanja 16 godina od terorističkih napada u toj zemlji.

"Danas se sjećamo žrtava terorističkog napada 11. septembra 2001. godine i odajemo poštu hrabrim herojima koji su spasili brojne živote tog dana, čak žrtvujući sopstvene. Njihova hrabrost tog dana ostaje primjer karaktera američkog naroda u suočavanju sa zlom. Iako je naša zemlja ranjena tog dana, danas podsjećamo svijet da terorizam nikada neće poraziti SAD", rekao je Tilerson.

Američki državni sekretar podsjetio je da su na današnji dan, takođe, četvorica Amerikanaca, među kojima su dvoje članova Stejt departmenta, stradala u terorističkom napadu u Bengaziju u Libiji, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

"Uvijek ćemo u srcima osjećati njihov gubitak. Naša srca i molitve su s onima koji su izgubili voljene zbog terorizma. Ostajemo posvećeni zaustavljanju ekstemista koji kuju zavjeru, omogućavaju i vrše napade na nevine", poručio je Tilerson.

Galerija

Bonus video: