Njujork tajms: Osumnjičeni za krađu podataka Pentagona širio informacije duže nego što se misli

Njujorški listi navodi da novootkrivene informacije uključuju detalje o ruskim i ukrajinskim žrtvama, aktivnostima ruskih špijunskih agencija i pomoći koja je poslata Ukrajini

4260 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pripadnik američke vazduhoplovne Nacionalne garde, optužen za curenje povjerljivih dokumenata Pentagona, slao je osjetljive informacije mjesecima velikoj onlajn grupi, prenio je "Njujork tajms", citirajući onlajn objave u čiji je imao uvid.

U februaru 2022. godine, neposredno nakon ruskog napada na Ukrajinu, korisnik koji odgovara profilu osumnjičenog Džeka Tešeire (21), počeo je da kači na internet osjetljive tajne informacije o ruskim ratnim naporima na čet grupi socijalne platforme Diskord, u kojoj je bilo 600 članova.

Ova čet soba je bila lako dostupna i bila prikazana na Jutjub kanalu, prenosi Rojters.

Pentagon je odbio da komentariše nove informacije do kojih je došao "Njujork tajms".

Tešeira
Tešeirafoto: Reuters

Tešeira se suočava sa optužnicama da je odavao strogo povjerljive vojne tajne, a uhapšen je prošle sedmice.

Njujorški listi navodi da novootkrivene informacije uključuju detalje o ruskim i ukrajinskim žrtvama, aktivnostima ruskih špijunskih agencija i pomoći koja je poslata Ukrajini.

Korisnik koji je kačio podatke tvrdio je da je koristio informacije Nacionalne bezbjednosne agencije, CIA i još nekih obavještajnih agencija, prenosi RTS.

Ovaj slučaj se smatra najopasnijim curenjem američkih bezbjednosnih podataka još otkako se 700.000 povjerljivih dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša pojavilo na sajtu Vikiliks 2010. godine.

Tešeira se tereti za špijunažu, jer je nezakonito kopirao i slao osjetljiv vojni materijal, a druga optužba je povezana sa nezakonitim uzimanjem vojnog materijala na nedozvoljenu lokaciju.

Pravnici su ocijenili da će se, sasvim sigurno, suočiti sa još nekom optužnicom.

Bonus video: