Rojtersove fotografije: Dan planete Zemlje - recikliranje, hibridni pirinač, šamani, "mrtva" rijeka, protest

Dan planete Zemlje ove godine obilježava se u svjetlu upozorenja naučnika da zbog zagađenja predstoje ekstremnije klimatske promjene i rekordno visoke tempetature

28077 pregleda 21 reakcija 2 komentar(a)
Šamani u Peruu, Foto: Reuters
Šamani u Peruu, Foto: Reuters

Međunarodni dan planete Zemlje slavi se 22. aprila.

Taj datum koji su odabrale Ujedinjene nacije (UN) podsjetnik je na događaje od 22. aprila 1970. godine, kad je 20 miliona ljudi izašlo na ulice gradova u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) da bi protestovalo zbog štete koju životnoj sredini nanose ljudske aktivnosti.

Agencija Rojters objavila je povodom ovog dana fotografije na kojima se vide stvari napravljene od reciklirane plastike i plastičnog otpada, ćišćenje rijeka od plastike, uzgoj hibridnog pirinča na Međunarodnom institutu za istraživanje riže na Filipinima.

Ta agencija je objavila i fotografije šamana iz Perua koji izvode tradicionalni ritual i daju ponudu "Pačamami" (Majci Zemlji) uoči Dana Zemlje, fotografije sa protesta protiv rudarenja u El Salvadoru.

Objavljene su i fotografije "mrtve" rijeke u Bangladešu koja je tako prozvana zbog zagađenja. Rijeka Buriganga je toliko zagađena da je njena voda mrklo crna, osim tokom monsunskih mjeseci. Neprečišćena kanalizacija, nusproizvodi bojenja tkanina i drugi hemijski otpad iz obližnjih mlinova i fabrika teku svakodnevno te se stalno osjeća smrad. Polietilenski i plastični otpad nagomilani u koritu rijeke su ga učinili plitkim i izazvali pomjeranje toka.

Pogledajte fotografije:

Dan planete Zemlje ove godine obilježava se u svjetlu upozorenja naučnika da zbog zagađenja predstoje ekstremnije klimatske promjene i rekordno visoke tempetature.

Ova manifestacija svakog 22. aprila okuplja pojedince, organizacije, korporacije i institucije širom svijeta, s ciljem skretanja pažnje na ekološke probleme, kao i na pronalaženje rješenja za njih.

Tema ovogodišnjeg Dana planete Zemlje je osmišljena da ubijedi kompanije, vlade i građane širom svijeta da ulažu u našu planetu kako bi poboljšali životnu sredinu i omogućili našim potomcima bolju i sigurniju budućnost.

Dan planete Zemlje ove godine dolazi nakon nedjelja ekstremnog vremena sa temperaturama koje dostižu rekordnih 45,4 stepena Celzijusa na Tajlandu i još jednim teškim toplotnim talasom u Indiji, gdje je najmanje 13 osoba umrlo usljed toplotnog udara.

Prosječne temperature na globalnom nivou mogle bi da dostignu rekordne vrednosti ove ili 2024. godine, upozorili su naučnici, prenose novinske agencije i portali.

Bonus video: