Mali: Najmanje devet osoba stradalo u trostrukom bombaškom napadu, povrijeđeno 60 osoba

Vlada Malija je navela u saopštenju objavljenom na nacionalnoj televiziji da je "teroristički napad" zaustavila vojska u Sevareu. "Tri vozila napunjena eksplozivom uništena su pucnjavom vojnih dronova", navodi se u saopštenju

5796 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.04.2023. 20:39h

Najmanje devet ljudi je poginulo a više od 60 ranjeno u trostrukom bombaškom napadu samoubica, u gradu Sevare u centralnom Maliju.

Kako prenosi Rojters, u napadu je uništeno oko 20 zgrada.

Svi poginuli i ranjeni u eksplozijama bili su civili, rekao je Rojtersu telefonom portparol regionalnog guvernera, Jakoba Majga.

Za napad još uvijek niko nije preuzeo odgovornost.

Napad je uslijedio dva dana nakon što je šef kabineta privremenog predsjednika Malija, ubijen u zasijedi uz još tri osobe.

Vlada Malija je navela u saopštenju objavljenom na nacionalnoj televiziji da je "teroristički napad" zaustavila vojska u Sevareu.

"Tri vozila napunjena eksplozivom uništena su pucnjavom vojnih dronova", navodi se u saopštenju, bez detalja o žrtvama.

Kako prenosi novinska agencija Beta, u napadu pripisanom džihadistima na aerodrom i vojni kamp u centralnom Maliju je stradalo devet civila a 60 osoba je povrijeđeno.

Prema privremenom bilansu, devet osoba je ubijeno i 61 je povređena, navele su lokalne vlasti i dodale da su sve žrtve civili.

Neimenovani zvaničnici su saopštili da je mjesto napada na području Mopti, poznatom po kampu ruskih snaga.

"Meta napada su bili kamp sa Rusima i njihovi avioni. Kamp je blizu aerodroma", rekao je neimenovani lokalni zvaničnik i dodao da su intervenisali senegalski vojnici iz misije UN u Maliju, prenosi Beta.

Odvojeno u subotu, malijska vojska je u saopštenju navela da se vojni helikopter koji se vraćao iz misije srušio u stambenom naselju u glavnom gradu Bamaku, te da se procjenjuje mjesto pada.

Mali se nalazi u središtu nasilne pobune koja je zaživjela na njegovom sušnom sjeveru nakon separatističke pobune Tuarega 2012. godine, dok se u Sevareu nalazi velika vojna baza Malija i trupe iz misije Ujedinjenih nacija.

Od pobune, militanti koji su povezani sa Al Kaidom i Islamskom državom proširili su se na zemlje u regionu Sahela južno od Sahare, a odnedavno i na priobalne države, zauzimajući teritoriju i ubijajući hiljade ljudi.

Bonus video: