Bez ispaljenih metaka i žrtava: Američke specijalne snage evakuisale osoblje ambasade SAD u Sudanu

U operaciji je učestvovalo oko 100 američkih vojnika sa tri helikoptera MH-47, a prebačeno je oko 70 preostalih službenika ambasade na nepoznatu lokaciju u Etiopiji, rekla je pomoćnica državnog sekretara za afrička pitanja Moli Fi

11106 pregleda 9 komentar(a)
Kartum, Foto: Reuters
Kartum, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.04.2023. 10:15h

Američke snage za specijalne operacije izvele su danas helikopterima za manje od sat vremena nesigurnu evakuaciju ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Kartumu, u zaraćenom Sudanu, bez ispaljenih metaka i žrtava.

U operaciji je učestvovalo oko 100 američkih vojnika sa tri helikoptera MH-47, a prebačeno je oko 70 preostalih službenika ambasade na nepoznatu lokaciju u Etiopiji, rekla je pomoćnica državnog sekretara za afrička pitanja Moli Fi.

Ona je dodala da je Etiopija taokođe pružila podršku za prelet i punjenje gorivom.

Vašington je zatvorio američku misiju u Kartumu na neodređeno vrijeme, ali su hiljade američkih građana i dalje ostale u istočnoafričkoj zemlji.

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je da prima redovne izveštaje svog tima o naporima da se pomogne preostalim Amerikancima u Sudanu "u mjeri u kojoj je to moguće".

Bajden je rekao da su Džibuti, Etiopija i Saudijska Arabija takođe pomogli u evakuaciji.

On je takođe pozvao da se tamo prekine "nesavjesno" nasilje.

"Ponosan sam na izuzetnu posvećenost osoblja naše ambasade, koje je hrabro i profesionalno obavljalo svoje dužnosti i otjelotvorilo američko prijateljstvo i vezu sa narodom Sudana", rekao je Bajden u saopštenju.

Američki zvaničnici rekli su da bi bilo previše opasno sprovesti širu misiju evakuacije, dok deveti dan traju borbe snaga dvojice suparničkih sudanskih komandanata.

I Francuska je počela "operaciju brze evakuacije" svojih državljana i diplomatskog osoblja iz Sudana, objavilo je danas francusko ministarstvo spoljnih poslova.

Francusko ministarstvo je navelo da će evropski državljani iz "savezničkih partnerskih zemalja" takođe biti evakuisani u okviru njihove operacije, ne navodeći dodatne detalje.

Prema jednom diplomatskom izvoru sudanske oružane snage i paravojne Snage za brzu podršku (RSF), protiv kojih se bore, dale su "bezbjednosne garancije" za tu operaciju.

Francusko Ministarstvo je navelo da u Sudanu živi oko 250 francuskih državljana.

Prvu veliku operaciju evakuacije civila od početka borbi najavila je u subotu Saudijska Arabija koja je vratila u zemlju 91 svog državljana i 66 državljana drugih zemalja.

Posljednjih nekoliko dana SAD, Južna Koreja i Japan rasporedile su snage u susjednim zemljama i Evropska unija je najavila da hoće da preduzme slične mjere, da bi organizovala evakuaciju njihovih diplomata i državljana iz Sudana.

Vojske generala Abdela Fataha Al-Burhana, de fakto vođe Sudana od puča 2021. godine, i njegovog zamjenika koji mu je postao suparnik, generala Mohameda Hamdanea Dagloa, komandanta Snaga za brzu podršku (RSF), vode borbe od 15. aprila.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji do sada je stradalo više od 420 ljudi, a 3.700 je ranjeno.

U borbama je poginulo više od 400 ljudi, glavni međunarodni aerodrom je zatvoren, a putevi su pod kontrolom naoružanih grupa.

Bonus video: