Švedska poslala 150 vojnika za evakuaciju svojih državljana iz Sudana

Mobilizovano je između 140 i 150 vojnika, iako tekst koji je danas hitno usvojen u parlamentu dozvoljava do 400 vojnika, navelo je ministarstvo

3310 pregleda 0 komentar(a)
Kartum, Foto: REUTERS
Kartum, Foto: REUTERS

Švedska je poslala oko 150 vojnika da evakuiše njene diplomate i državljane iz Sudana, uz dozvolu parlamenta da upotrijebe silu ako je potrebno, saopštilo je danas tamošnje ministarstvo odbrane.

"Švedska vojska se rasporedila u regionu", saopštio je za Frans pres kabinet švedskog ministra odbrane Pala Jonsona.

Mobilizovano je između 140 i 150 vojnika, iako tekst koji je danas hitno usvojen u parlamentu dozvoljava do 400 vojnika, navelo je ministarstvo.

Švedske vlasti su međutim odbile da kažu da li je operacija počela ili je u toku, pozivajući se na "operativnu tajnost".

Nekoliko zemalja počelo je danas operacije repatrijacije svojih državljana iz Sudana, gdje rat između vojske i paravojnih formacija bijesni više od nedelju dana.

Švedska je u petak saopštila da želi da evakuiše oko 100 svojih državljana, ali je tada naznačila da nisu ispunjeni bezbjednosni uslovi.

Mobilisani vojnici će moći da upotrijebe silu ukoliko bude bilo potrebno za evakuaciju diplomatskog osoblja i njihovih porodica, dodaje se u saopštenju ministarstva.

Bonus video: