Razišli se TV mreža Foks i njena glavna voditeljska zvijezda Taker Karlson

Karlson je postao najpopularnija medijska ličnost Foksa nakon što je 2016. godine zamijenio Bila O'Rejlija u udarnom terminu

11904 pregleda 3 komentar(a)
Taker Karlson, Foto: REUTERS
Taker Karlson, Foto: REUTERS

Američka medijska kompanija "Foks njuz" saoštila je danas da njen najpopularniji voditelj Taker Karlson više neće raditi u toj medijskoj kući.

Foks njuz i Karlson "sporazumjeli su se da im se putevi razilaze", manje od nedelju dana pošto je sklopljeno poravnanje sa kompanijom Dominion u sporu povodom izvještavanja te TV mreže o izborima 2020.

Foks je izdao saopštenje u kojem navodi da je emisija "Taker Karlson večeras" poslednji put emitovana prošlog petka.

"Zahvaljujemo mu na tome što je služio ovoj mreži kao voditelj, a prije toga i kao novinar", navodi se u saopštenju Foksa, čija su ciljna grupacija republikanci i konzervativci u SAD.

Karlson je postao najpopularnija medijska ličnost Foksa nakon što je 2016. godine zamijenio Bila O'Rejlija u udarnom terminu.

Konzistentno je dospijevao na naslovne strane drugih medija zbog kontroverznog načina na koji je izvještavao, a poslednji put zbog toga što je emitovao snimke juriša pobunjene mase na Kongres 6. januara 2021. godine, tako da se minimizuje njegova nasilna priroda.

Za sada nema Foksovog objašnjenja zašto Karlson odlazi, a on sam nije odgovorio na tekstualnu poruku novinara na ovu temu.

Foks je prošle sedmice pristao da kompaniji Dominion voting sistems, koja proizvodi elektronske sisteme za glasanje na izborima, isplati više od 787 miliona dolara.

Kompanija je priznala da dio njenog izvještavanja o predsjedničkim izborima 2020. godine, koji je poslužio saradnicima bivšeg predsjednika Donalda Trampa da raspiruju priče o navodnoj izbornoj krađi - nije bio zasnovan na istini.

Međutim, ovakvo izvještavanje vezivalo se za druge Foksove emisije, ne i za Karlsonovu. Njegovo ime se pojavilo u sudskom postupku prije svega zbog sadržine mejlova i tekstualnih poruka koje je razmenjivao sa kolegama iz kompanije.

Karlson i drugi Foksovi voditelji su u privatnim prepiskama izražavali duboku sumnju u tvrdnje sopstvene medijske kuće da je Dominion umiješan u tobožnju izbornu krađu, a takođe su izražavali zabrinutost zbog toga što Foks gubi gledanost među Trampovim pristalicama.

U nekim od tih poruka, Karlson je kritikovao Trampa, pa je čak napisao da ga mrzi iz dna duše. Prije nekoliko sedmica, Karlson je čitavu jednu svoju emisiju posvetio intervjuu sa Trampom.

Umjesto Karlsonove emisije, u udarnom terminu od 20.00 biće emitovana emisija u kojoj će se, do daljeg, smenjivati drugi voditelji.

Bonus video: