Izabrana porota na suđenju Trampu po tužbi za silovanje

Suđenje se odvija pred federalnim civilnim sudom, što praktično znači da, bez obzira na ishod, Tramp neće ići u zatvor

18571 pregleda 3 komentar(a)
I. Džin Kerol, Foto: Reuters
I. Džin Kerol, Foto: Reuters

Decenijama je bivši predsjednik SAD Donald Tramp uspijevao da prođe bez posljedica u istragama, povodom različitih optužbi, pa čak i u dva opoziva. Sada je njegova reputacija neuništivog, "teflon Dona", ponovo na probi - zbog optužbi za silovanje. Suđenje u tom slučaju počelo je danas izborom članova porote.

Kolumnistkinja magazina El, I. Džin Kerol optužila je Trampa da je silovao prije tri decenije, u kabini za presvlačenje u robnoj kući. On je optužbe negirao.

Među porotnicima su šest muškaraca i tri žene. Izabrani su nakon što su odgovarali na niz pitanja - između ostalog da li su davali političke donacije, podržavali desničarske ili ljevičarske grupe, koristili Trampovu društvenu mrežu, čitali kolumnu Kerol u časopisu El, gledali Trampov rijaliti program "Šegrt". Imena porotnika neće biti poznata javnosti, kako bi ih zaštitili od mogućeg uticaja ili prijetnji.

Suđenje se odvija pred federalnim civilnim sudom, što praktično znači da, bez obzira na ishod, Tramp neće ići u zatvor. On nije bio u sudnici u utorak i nije obavezan ni da prisustvuje suđenju, a njegovi advokati su već rekli da vjerovatno neće ni svjedočiti.

I. Džin Kerol, Džin Kerol
foto: Reuters

Ali, ovo suđenje se dešava za vrijeme Trampove kampanji za predsjedničku kandidaturu 2024. i može da mu našteti u tom smislu. Porota će u ovom slučaju vjerovatno čuti i podsjećanja na Trampovo nedolično ponašanje tokom kampanje 2016. godine, što je takođe negirao.

Sudija je prije početka izbora porote rekao advokatima koji zastupaju Trampa i Kerol da svojim klijentima i svjedocima prenesu da ne daju izjave koje bi mogle da "podstaknu nasilje ili civilne nemire".

Kerol bi trebalo da svjedoči o susretu sa Trampom iz 1995. ili 1996, za koji tvrdi da se završio seksualnim nasiljem.

I. Džin Kerol, Džin Kerol
foto: Reuters

Ona kaže da ga je srela u robnoj kući Bergdorf Gudman na Menhetnu, da je pozvao da ide sa njim u kupovinu ženskog donjeg veša, i da su se međusobno zadirkivali da nešto probaju. Kerol kaže da su završili u jednoj od kabina za presvlačenje, da je Tramp pribio uza zid i silovao, prije nego što je uspjela da se oslobodi i pobjegne.

Prvi put je te optužbe iznijela u svojim memoarima 2019. godine. Tramp je konstantno negirao da je silovao, pa čak i da je upoznao. Rekao je da je "luda" i "mentalno oboljela", kao i da je izmislila cijelu priču kako bi podstakla prodaju svoje knjige.

"Ona nije moj tip", mnogo puta je rekao Tramp.

Na ovom suđenju se očekuje da budu saslušane još dvije žene koje kažu da ih je Tramp seksualno uznemiravao.

Džesika Lids tvrdi da je Tramp pokušavao da joj zavuče ruku pod suknju, u avionu, kada su sjedjeli jedno pored drugog na ljetu 1979. Nataša Stojnof, bivša novinarka magazina Pipl, kaže da je Tramp pribio uza zid i na silu je poljubio, kada ga je 2005. intervjuisala na Floridi - zajedno sa njegovom suprugom Melanijom koja je tada bila trudna.

Porotnici će takođe vidjeti čuveni snimak iz 2005. u kojem Tramp iznosi mizogine tvrdnje o tome kako ženu može da uhvati za polni organ i bez pitanja.

Optužbe I. Džin Kerol bi se obično smatrale zastarelim pred sudom, ali je Njujork donio zakon prema kojem se dozvoljavaju tužbe i za seksualne prestupe počinjene prije više decenija.

U istom postupku razmatraće se i tužba za klevetu koju je kolumnistkinja podnijela protiv Trampa, zbog njegovih izjava koje su uslijedile poslije njene tužbe.

Očekuje sa da suđenje traje najmanje jednu do dvije nedjelje.

Bonus video: