Duvanski div treba da plati 635 miliona dolara zbog prodaje cigareta Sjevernoj Koreji

BAT je jedna od najvećih svjetskih duvanskih multinacionalnih kompanija i jedna od deset najvećih kompanija u Velikoj Britaniji. Posjeduje glavne marke cigareta uključujući Lucky Strike, Dunhill i Pall Mall

15340 pregleda 3 komentar(a)
Sjevernokorejski lider Kim Džong Un, Foto: Reuters
Sjevernokorejski lider Kim Džong Un, Foto: Reuters

British American Tobacco (BAT) treba da plati 635 miliona dolara plus kamate američkim vlastima nakon što je filijala priznala da je prodavala cigarete Sjevernoj Koreji i tako prekršila sankcije.

Američke vlasti izjavile su da se nagodba odnosi na aktivnosti BAT-a u Sjevernoj Koreji za period 2007-2017. godine.

Šef BAT-a Džek Bouls rekao je da "duboko žalimo zbog lošeg ponašanja".

Sjedinjene Države uvele su stroge sankcije Sjevernoj Koreji zbog njezinih nuklearnih i balističkih aktivnosti.

Nagodba u utorak je postignuta između BAT-a i američkog Ministarstva pravosuđa i Kancelarije za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija.

BAT je jedna od najvećih svjetskih duvanskih multinacionalnih kompanija i jedna od deset najvećih kompanija u Velikoj Britaniji.

Posjeduje glavne marke cigareta uključujući Lucky Strike, Dunhill i Pall Mall.

BAT je u saopštenju naveo da je sklopio "sporazum o odgođenom krivičnom gonjenju s Ministarstvom pravosuđa i sporazum o građanskoj nagodbi s Kancelarijom za kontrolu strane imovine, a indirektna BAT-ova filijala u Singapuru sklopila je sporazum o priznanju krivice s Ministarstvom pravosuđa".

Ministarstvo pravosuđa je istaklo da se BAT takođe urotio da prevari finansijske institucije kako bi ih natjerao da obrađuju transakcije u ime sjevernokorejskih službenika.

Poznato je da je sjevernokorejski vođa Kim Džong Un veliki pušač.

Prošle godine SAD je pokušao natjerati Savjet bezbjednosti UN-a da zabrani izvoz duvana u Sjevernu Koreju, ali su Rusija i Kina na to stavile veto.

Pomoćnik državnog tužioca pri Ministarstvu pravosuđa Metju Olsen rekao je u utorak da je nagodba "kulminacija dugotrajne istrage".

Rekao je da je BAT bio uključen u "razrađenu shemu zaobilaženja američkih sankcija i prodaje duvanskih proizvoda Sjevernoj Koreji" preko filijala.

Takođe, otkrivene su i krivične prijave protiv sjevernokorejskog bankara Sim Hjon-Sopa (39) i kineskih pomagača Ćin Guominga (60) i Hana Linlina (41) koji su omogućili prodaju duvana Pjongjangu.

Za bilo koju informaciju, koja bi mogla dovesti do hapšenja Sima, slijedi nagrada od pet miliona dolara, a za preostalu dvojicu osumnjičenih nagrada od 500.000 dolara.

Oni su optuženi za kupovinu lišća duvana za sjevernokorejske nacionalne proizvođače cigareta i krivotvorenje dokumenata čime su prevarili američke banke koje su obradile transakcije u vrijednosti od 74 miliona dolara.

Sjevernokorejski proizvođači, uključujući i onaj u vlasništvu vojske, tako su prisvojili oko 700 miliona dolara.

Pjongjang se godinama suočava s oštrim sankcijama zbog njegovog lansiranja balističkih projektila te nuklearnih testova.

Međutim, to nije spriječilo Kima da nastavi razvijati državni program naoružanja.

Bonus video: