Broj pušača u SAD dostigao novi najniži nivo, upotreba elektronskih cigareta u porastu

Tradicionalne cigarete puši oko dva odsto američkih srednjoškolaca, dok 14 odsto koristi elektronske cigarete, pokazuju podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti

3937 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Broj pušača u SAD dostigao je prošle godine novi najniži nivo, budući da svaka deveta odrasla osoba kaže da aktivno puši, pokazalo je novo istraživanje.

Rezultati istraživanja američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti zasnovani su na ispitivanju više od 27.000 odraslih.

Broj pušača opada već decenijama, usljed većeg poreza na duvan, povećanja cijena duvanskih proizvoda, zabrane pušenja i podizanja svijesti o štetnosti pušenja.

Sredinom 1960-ih u SAD je bilo 42 odsto pušača, a prošle godine svega 11 odsto. U 2020. i 2021. godini bilo je 12,5 odsto pušača.

Pušenje cigareta je faktor rizika za rak pluća, bolesti srca i moždani udar i smatra se vodećim uzrokom onih smrti koje je moguće spriječiti.

Sa druge strane, istraživanje je pokazalo da je povećana upotreba elektronskih cigareta, koje koristi svaka 17. odrasla osoba.

Broj korisnika elektronskih cigareta u SAD povećan je prošle godine na gotovo šest odsto, dok je 2021. iznosio 4,5 odsto.

Tradicionalne cigarete puši oko dva odsto američkih srednjoškolaca, dok 14 odsto koristi elektronske cigarete, pokazuju podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Povećanje upotrebe elektronskih cigareta, putem kojih se u organizam takođe unosi nikotin, zabrinjava ljekare. Američko udruženje za zdravlje srca navodi da nikotinska zavisnost može da ima zdravstvene posljedice, kao što su rizik od visokog krvnog pritiska i suženje arterija.

Bonus video: