Saudijska Arabija i Iran otvaraju ambasade u Teheranu i Rijadu nakon sedam godina

"Tokom posljednjeg telefonskog razgovora između ministara vanjskih poslova dvije države na Ramazanski bajram, dogovorili smo se da ćemo u narednim danima raditi na ponovnom otvaranju iranske i saudijske ambasade u Teheranu i Rijadu", rekao je Amir-Abdolahian

2701 pregleda 1 komentar(a)
Saudijska ambasada u Teheranu, Foto: Reuters
Saudijska ambasada u Teheranu, Foto: Reuters

Saudijska Arabija i Iran ponovo će otvoriti ambasade u svojim prijestonicama za nekoliko dana, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Husein Amir-Abdolahian u znak otopljavanja odnosa, nakon što su dvije države prethodno zatvorile ambasade prije sedam godina.

Amir-Abdolahian, na konferenciji za novinare u libanskoj prijestonici Bejrut, nije naveo konkretne datume za ponovno otvaranje ambasada, koje su zatvorene 2016. godine.

Dvije zemlje postigle su sporazum u Kini ranije prošlog mjeseca o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa i ponovnom otvaranju ambasada nakon sedam godina napetosti.

"Tokom posljednjeg telefonskog razgovora između ministara vanjskih poslova dvije države na Ramazanski bajram, dogovorili smo se da ćemo u narednim danima raditi na ponovnom otvaranju iranske i saudijske ambasade u Teheranu i Rijadu", rekao je Amir-Abdolahian, prenosi Rojters.

Odnos je počeo da se pogoršava 2015. godine povodom intervencije Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u jemenskom ratu nakon što je pokret Husi koji je vezan za Iran srušio vladu koju podržava Rijad i preuzeo kontrolu nad glavnim gradom Sanom.

Tenzije između zemalja dovele su do sukoba širom regije, uključujući građanski rat u Siriji.

Bonus video: