Bajden: Novinarstvo nije zločin. Evan i Ostin treba odmah da budu pušteni kao i svaki uhapšeni Amerikanac u inostranstvu

"Ovdje smo da pošaljemo poruku našoj državi, i iskreno, svijetu da je slobodna štampa stub slobodnog društva, a ne neprijatelj", rekao je Bajden

3943 pregleda 4 komentar(a)
Bajden na svečanosti, Foto: Reuters
Bajden na svečanosti, Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden odao je na tradicionalnoj večeri Udruženja dopisnika iz Bijele kuće priznanja američkim novinarima koji rade pod opsadom u autoritarnim državama širom svijeta.

"Ovdje smo da pošaljemo poruku našoj državi, i iskreno, svijetu da je slobodna štampa stub slobodnog društva, a ne neprijatelj", rekao je Bajden u svom govoru na sinoćnoj svečanosti.

Predsjednik SAD i prva dama Džil Bajden po dolasku u vašingtonski "Hilton" razgovarali su sa roditeljima reportera Volstrit džornala Evana Gerškoviča, koji se od marta nalazi u zatvoru u Rusiji.

Među 2.600 ljudi koji su prisustvovali svečanosti bila je i Debra Tajs, majka Ostina Tajsa, za kojeg se nije čulo otkako je nestao na kontrolnom punktu u Siriji 2012.

"Novinarstvo nije zločin. Evan i Ostin treba odmah da budu pušteni kao i svaki uhapšeni Amerikanac u inostranstvu. Obećavam vam, dajem sve da ih vratim kući", rekao je Bajden.

Glumac i bivši guverner Kalifornije Arnold Švarceneger otvorio je večeru unaprijed snimljenim video snimkom o važnosti slobodne i nezavisne štampe, nazvavši novinare "saveznikom naroda".

Godišnja večera crnih kravata privukla je širok spektar poznatih ličnosti i medijskih mogula u Vašington, a žurke su održane širom prijestonice.

Bonus video: