Makarti: Podržavam pomoć Ukrajini, Rusija da se povuče

Na konferenciji za novinare u Jerusalimu, Makarti je jasno odbacio sugestiju da on ne podržava slanje vojne pomoći Ukrajini

10102 pregleda 4 komentar(a)
Kevin Makarti, Foto: Reuters
Kevin Makarti, Foto: Reuters

Prvi čovjek Predstavničkog doma SAD, republikanac Kevin Makarti empatično je danas u Izraelu podržao davanje vojne pomoći Ukrajini, optužio Rusiju da "ubija djecu" i distancirao se od nekih pripadnika svoje stranke koji se protive dodatnom američkom naoružavanju Kijeva kako bi se osujetila ruska invazija.

Makartijev dolazak u Izrael, prva je njegova posjeta nekoj zemlji otkako je u januaru stupio na čelo donjeg doma američkog Kongresa, nakon što je Republikanska partija u Predstavničkom domu dobila većinu na prošlogodišnjim međuizborima.

Na konferenciji za novinare u Jerusalimu, Makarti je jasno odbacio sugestiju da on ne podržava slanje vojne pomoći Ukrajini.

"Ja glasam za pomoć Ukrajini. Podržavam pomaganje Ukrajini", rekao je Makarti, odgovarajući na pitanje jednog novinara iz Rusije, i dodao: "Ne podržavam ono što vaša zemlja radi u Ukrajini, a ne podržavam ni vaše ubijanje djece. Treba da se povučete. Nastavićemo da pružamo podršku - jer ostatak svijeta ovo vidi onako kako je to zaista".

Makarti je došao u Jerusalim na čelu dvopartijske delegacije američkog Kongresa. On će biti prvi američki šef Predstavničkog doma SAD koji će se obratiti izraelskom parlamentu, Knesetu, u poslednjih 25 godina.

Kongres će se uskoro izjašnjavati o zahtjevu za slanje nove velike pomoći Ukrajini, a Makarti, koji se zbog unutarpartijskih neslaganja jedva izborio za to da postane šef Predstavničkog doma, moraće oprezno da manevriše republikansku politiku kroz debatu o toj pomoći, s obzirom da se dio republikanaca naklonjenih bivšem predsjedniku Donaldu Trampu protivi trošenju novca na rat u Ukrajini.

Čim je stupio na funkciju, Makarti je rekao da neće biti "blanko čeka" za Ukrajinu, ali otada priča kako će on kao prvi čovjek Predstavničkog doma podržavati američki angažman protiv ruske invazije - doduše, uz jasan nadzor kako se u tom smislu troši novac poreskih obveznika.

Bonus video: