Rohindža pobunjenici proglasili jednomjesečno primirje

Vlasti Mjanmara objavile su da će formirati kampove da prihvate raseljene Rohindže, poslije novog poziva UN, koji je zatražio od Aung San Su Ći, koja ima vodeći položaj u zemlji sada, da se "mobiliše"
1 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2017. 07:39h

Pobunjenici muslimanske manjine Rohindža u državi Rakin u Mjanmaru proglasili su danas jednostrani jednomjesečni prekid vatre.

Oni su od kraja avgusta krenuli u napade na policijske stanice u toj džavi što je izazvalo uzvratnu kampanju represije mjanmarskih snaga i egzodus od oko 300.000 pripadnika te muslimanske manjine.

"Vojska spasa Rohindža iz Arakana (ARSA) proglašava privremeni prekid vojnih ofanzivnih operacija", navela je ta pobunjenička grupa u saopštenju preko Tvitera.

ARSA, poznatija lokalno pod imenom Harakah al Jakin (Pokret vjere, na arapskom), dodala je da time želi da omogući dostavljanje humanitarne pomoći.

Pobunjenici su od 25. avgusta koordinisali napade mačetama i noževima na više desetina majnmarskih graničnih stanica.

Ta grupa je rekla da je uzela oružje da bi odbranila prava muslimanske Rohindža manjine. Decenijama ta manjina koja broji oko milion ljudi, podvrgnuta je diskriminaciji u Mjanmaru, većinski budističkoj zemlji.

Mještani iz sela na sjeveru države Rakin su većinom pobjegli pred uzvratnom operacijom mjamnarske vojske. Većina njih utočište je potražila u susjednom Bangladešu gdje su stigli pješke ili čamcima poslije višednevnog hoda po kišnom vremenu. Te dvije zemlje imaju granicu dugu 278 kilometra, a četvrtinu te granice čini rijeka Naf.

Poslije dugog puta po kiši i bez hrane, Rohindža izbjeglice često su bolesne i jako slabe, navele su nevladine organizacije. Neki od njih imali su i rane od metaka.

Na kraju put oni su nailazili na kampove već prepune bez uslova da ih prihvate.

Ukupno se vjeruje da je uz 87.000 Rohindža koji su pobjegli poslije nasilja u oktobru, i onih koji su pobjegli poslije sadašnjih okršaja oko trećina Rohindža iz Mjanmara, gdje se procjenjuje da ih ima oko milion, sada nalazi u Bangladešu.

Vlasti Mjanmara objavile su juče da će formirati kampove da prihvate raseljene Rohindže, poslije novog poziva UN, koji je zatražio od Aung San Su Ći, koja ima vodeći položaj u zemlji sada, da se "mobiliše".

Oko 27.000 budista i hinduista takođe je pobjeglo iz svojih sela i našlo utočište u manastirima i školama na jugu tog regiona.

Galerija

Bonus video: