Savršena oluja prijeti slobodi medija

Novinarstvo na udaru u rekordnom broju država usljed agresivnosti autokratskih vlada, propagande, dezinformacija i vještačke inteligencije

11184 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Beta
Foto: Beta

Sloboda medija je u lošem stanju u rekordnom broju zemalja, navodi se u godišnjem izvještaju i ističe da dezinformacije, propaganda i vještačka inteligencija predstavljaju sve veću prijetnju za novinarstvo.

U Svjetskom indeksu medijske slobode, koji ocjenjuje u kakvoj sredini rade novinari u 180 zemalja i teritorija, a koji je objavljen juče na Dan slobode medija, ukazuje se na šokantno pogoršanje u 31 zemlji za koje se smatra da su u “veoma ozbiljnoj situaciji”, što je za 21 više u odnosu na prije dvije godine.

Pojačana agresivnost autokratskih vlada, kao i nekih koje se smatraju demokratskim, u kombinaciji sa “masovnim kampanjama dezinformacija i propagande” drastično su pogoršale situaciju navodi se u izvještaju koji je objavila grupa Reporteri bez granica (RSF).

Sloboda medija
foto: Graphic News

”Ove godine je na mapi RSF-a više crvenih zona nego ikada ranije, a autoritarni lideri su postali smjeliji u njihovim naporima da ućutkaju medije”, kazao je za “Gardijan” generalni sekretar RSF-a Kristof Deloar. “Međunarodna zajednica treba da postane svjesna realnosti, da djeluje zajedno, odlučno i brzo kako bi spriječila ovaj opasni trend”.

Okruženje za novinarstvo u današnjem svijetu smatra se “lošim” u sedam od deset država, a zadovoljavajućim u samo tri od 10, navodi RSF. Prema podacima Ujedinjenih nacija 85 odsto ljudi živi u državama u kojima je medijska sloboda ugrožena posljednjih pet godina.

U izvještaju se navodi da ubrzani tehnološki razvoj omogućava vladama i političkim faktorima da manipulišu sa realnošću, i danas je lakše nego ikada objaviti lažni sadržaj.

”Zamagljena je razlika između istine i laži, stvarnog i vještačkog, činjenica i izmišljotina, što ugrožava pravo na informaciju”, navodi se u izvještaju. “Do sada nezabilježena sposobnost manipulisanja sadržajem koristi se za podrivanje onih koji oličavaju kvalitetno novinarstvo”.

Vještačka inteligencija “izaziva haos u svijetu medija”, navodi se u izvještaju, pošto se AI alati koriste za stvaranje sadržaja “koje se oglušuje o principe utemeljnosti i pouzdanosti”. To se ne odnosi samo na pisani AI sadržaj već I na vizuelni budući da za svega nekoliko sekundi mogu biti napravljene slike visoke rezolucije koje izgledaju kao da prikazuju ljude u realnim situacijama.

Istovremeno, vlade sve češće vode propagandne ratove. Rusija koja je već prošle godine pala na listi nakon invazije na Ukrajinu, spustila se za dodatnih devet mjesta, dok državni mediji revnosno ponavljaju retoriku Kremlja, a opozicioni su protjerani u egzil. Prošlog mjeseca, Moskva je uhapsila reportera “Vol strit žurnala” Evana Gerškoviča, koji je prvi američki novinar u Rusiji uhapšen zbog špijunaže od kraja Hladnog rata.

U međuvremenu, tri zemlje: Tadžikistan, Indija i Turska, pale su iz “problematičnih” u najnižu kategoriju. Najveći pad zabilježila je Indija nakon što su pojedine medije u toj zemlji kupili oligarsi bliski lideru Narendri Modiju.

U Turskoj, administracija tvrdolinijaškog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana pojačala je progon novinara uoči izbora 14. maja, navodi “Gardijan” i dodaje da je u Turskoj u zatvoru više novinara nego u bilo kojoj drugoj demokratiji.

Grupa je izrazila zabrinutost zbog rasta populizma i neliberalnih vlada poput onih u Mađarskoj i Poljskoj koje podrivaju vladavinu prava, uključujući i slobodu medija.

Bliski istok je najopasniji region za novinare, ali ni američki kontinent više nije u “zelenoj zoni”. Sjedinjene Države su pale za tri mjesta i sada su na 45 poziciji.

Najbolje rangirane su nordijske zemlje, mada RSF podsjeća da su u Finskoj dva novinara osuđena zbog otkrivanja državnih tajni, a da je Švedska donijela novi zakon kojim se ugrožava povjerljivost novinarskih izvora.

”Svjedoci smo zabrinjavajućih trendova, ali pitanje je da li se radi o trenutnom posrnuću ili pokazatelju da svijet nazaduje”, kazao je za “Gardijan” Giljerme Kanela, čelnik odsjeka za slobodu govora u Unesku. “Fizički napadi, digitalni napadi, ekonomska situacija, regulatorno stezanje: suočeni smo za savršenom olujom za medije.

Srbija zabilježila najveći pad u regionu EU i Balkana

Srbija je zabilježila najveći pad u regionu EU i Balkana i nalazi se na 91. mjestu od ukupno 180 rangiranih zemalja.

“Nagrađivano, kvalitetno novinarstvo, kojim se istražuju kriminal i korupcija, uhvaćeno je između veoma rasprostranjenih lažnih vijesti i propagande. Dok je pravni okvir solidan, novinarima prijete politički pritisci i nekažnjivost krivičnih djela počinjenih nad njima”, stoji u izvještaju.

RSF ocjenjuje da je medijsko tržište u Srbiji veoma fragmentirano sa više od 2.500 registrovanih medija, među kojima su, kako navodi, najuticajniji javni servis RTS i nezavisna televizijska mreža N1, kao i nekoliko tabloida.

“Nagrađivani istraživački članci imaju ograničenu publiku jer se objavljuju jedino onlajn i u nekoliko nezavisnih medija”, navodi se u izvještaju. U izvještaju se ocjenjuje da su novinari u “visoko polarizovanoj političkoj klimi” redovno izloženi političkim napadima koje podstiču članovi vladajuće elite, a koje pojačavaju određene nacionalne televizije.

Bonus video: