Pokušali da pronevjere 16 kg dijamanata u Belgiju

Rudnik Mvadui je u zajedničkom vlasništvu tanzanijske vlade koja posjeduje četvrtinu i kompanije Petra Diamonds koja je vlasnik ostalog dijela
70 pregleda 1 komentar(a)
dijamant, dijamanti, Foto: Shutterstock.com
dijamant, dijamanti, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.09.2017. 06:30h

Vlasti Tanzanije su na najvećem državnom aerodromu zaplijenili pošiljku od gotovo 30 kilograma dijamanata, vrijednu oko 33,7 miliona dolara, koja je trebala da stigne u Belgiju.

Dijamanti iz rudnika Mvadui trebali su da budu poslati na obradu u Belgiju, ali rudarska kompanija Petra Diamonds deklarisala je pošiljku na samo 14 kilograma, objavili su zvaničnici tanzanijske vlade.

"Dugo vremena nas kradu. Sad smo došli do tačke kada trebamo da kažemo da je dosta", rekao je ministar finansija Tanzanije Fillip Mpango.

Mpango je na aerodromu u prijestolnici Dar es Salam poručio da će biti uhićeni svi oni koji su učestvovali u vaganju i pripremi dijamanata za isporuku.

Vrijednost dijamanata bila je procijenjena na 65 milijardi tanzanijskih šilinga, ali je deklarisana vrijednost na 33 milijarde, prenosi agencija Hina.

Rudnik Mvadui je u zajedničkom vlasništvu tanzanijske vlade koja posjeduje četvrtinu i kompanije Petra Diamonds koja je vlasnik ostalog dijela.

Tanzanijski predsjednik Džon Magufuli je najavio borbu protiv korupcije u rudarskom sektoru kao glavni prioritet svoje vlade.

Bonus video: