Kina poziva na "veliki oprez“ zbog širenja NATO-a na Aziju

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova, Mao Ning, rekla je da je Azija “obećavajuća zemlja za saradnju i razvoj i da ne bi trebalo da bude arena za geopolitičku borbu“

5169 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kina je u četvrtak rekla da je potreban ''veliki oprez'' zbog širenja NATO-a na istok nakon medijskog izvještaja da Savez planira da uspostavi kabinet u Japanu kako bi olakšao konsultacije sa saveznicima u regionu.

NATO planira da otvori prvi kabinet za vezu u Aziji, u Japanu, kako bi olakšao razgovore sa sigurnosnim partnerima kao što su Južna Koreja, Australija i Novi Zeland, imajući na umu geopolitičke izazove koje predstavljaju Kina i Rusija, objavio je u srijedu list Nikkei Asia, pozivajući se na funckionere Japana i NATO-a, prenosi N1.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova, Mao Ning, rekla je da je Azija “obećavajuća zemlja za saradnju i razvoj i da ne bi trebalo da bude arena za geopolitičku borbu“.

“Kontinuirano širenje NATO-a na istok prema azijsko-pacifičkom prostoru, miješanje u regionalna pitanja, pokušaji uništavanja regionalnog mira i stabilnosti i podsticanje blokovske konfrontacije zahtijevaju veliki oprez u zemljama u regionu“, rekla je Mao na redovnoj konferenciji za medije.

Nikkei Asia je izvijestio da bi predloženi kabinet trebalo da bude otvoren sljedeće godine u Tokiju.

Na pitanje o tom izvještaju, portparolka NATO-a Oana Lungescu rekla je da Savez neće ulaziti u detalje razgovora NATO saveznika.

“NATO ima kabinete i sporazume o vezi s brojnim međunarodnim organizacijama i partnerskim zemljama, a saveznici redovno procjenjuju te sporazume kako bi osigurali da najbolje služe potrebama i NATO-a i naših partnera“, izjavila je ona.

Lungescu je dodala kako NATO ima blisko partnerstvo s Japanom koje kontinuirano raste.

Bonus video: