Ide li Jamajka ka tome da postane republika: Referendum moguć 2024. godine?

Bivša britanska kolonija nezavisna je od 1962., ali kao i 13 drugih zemalja Komonvelta izvan Ujedinjenog Kraljevstva, zadržala je britanskog monarha kao šefa države

7263 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Kingstona, glavnog grada Jamajke, Foto: Reuters
Detalj iz Kingstona, glavnog grada Jamajke, Foto: Reuters

Ministarka za pravna i ustavna pitanja Jamajke rekla je da je krunisanje britanskog kralja Čarlsa III ubrzala planove njene zemlje da postane republika, prema intervjuu za Skaj njuz objavljenom 4. maja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Bivša britanska kolonija nezavisna je od 1962., ali kao i 13 drugih zemalja Komonvelta izvan Ujedinjenog Kraljevstva, zadržala je britanskog monarha kao šefa države.

Kralj Čarls III, koji je stupio na prijesto nakon što mu je majka kraljica Elizabeta II umrla prošle godine, biće krunisan u londonskoj Vestminsterskoj opatiji u subotu.

"Došlo je vrijeme. Jamajka u rukama Jamajke", izjavila je za Skaj njuz Marlin Malahu Forte, ministarka za pravna i ustavna pitanja Jamajke.

Rekla je da bi karipska nacija mogla održati referendum sljedeće godine.

Malahu Forte je rekla da Jamajka ima "složen" odnos s Britanijom i da bi postati republikom značilo "oprostiti se od oblika vladavine koji je povezan s bolnom prošlošću kolonijalizma i transatlantskom trgovinom robljem".

Otkako je stupio na prijesto, Čarls je nastojao da stavi 56 država Komonvelta, koji on vodi, u središte svoje vladavine. Ali postoje pitanja o tome može li pobuditi isto poštovanje i odanost kao njegova majka, koja je vladala 70 godina do svoje smrti.

Tokom obilaska Kariba Čarlsovovog najstarijeg sina princa Vilijama i njegove supruge Ketrin u martu prošle godine, jamajčanski premijer Endru Holnes poručio je prijestolonasljedniku Britanije da njegova zemlja "ide naprijed".

Kraljevski par suočio se s pozivima da se izvini za trgovinu robljem koja je pomogla usmjeravanju bogatstva britanske kraljevske porodice i optužbama da su se činili "gluvi" za elemente posjeta.

Karipsko ostrvo Barbados prekinulo je veze s britanskom monarhijom i postao republika 2021. godine.

Nakon smrti kraljice Elizabete II, premijer Antigve i Barbude, takođe nezavisne zemlje Komonvelta, rekao je da namjerava da održi referendum u roku od tri godine.

Bonus video: