SZO proglasila kraj pandemije koronavirusa

Komitet SZO za hitne slučajeve je prvi put proglasio da je COVID predstavljao njen najviši nivo uzbune prije više od tri godine, 30. januara 2020.

23507 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Koronavirus više ne predstavlja globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), što je veliki korak ka okončanju pandemije koja je ubila više od 6,9 miliona ljudi, poremetila globalnu ekonomiju i opustošene zajednice.

"Juče se Komitet za vanredne situacije sastao 15. put i preporučio mi da proglasim kraj vanredne situacije u javnom zdravstvu od međunarodnog značaja. Prihvatio sam taj savjet. Stoga s velikom nadom proglašavam COVID-19 okončanim kao hitnu globalnu zdravstvenu situacija“, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

Komitet SZO za hitne slučajeve je prvi put proglasio da je COVID predstavljao njen najviši nivo uzbune prije više od tri godine, 30. januara 2020. Status pomaže da se međunarodna pažnja usmjeri na prijetnju po zdravlje, kao i da se jača saradnja na vakcinama i liječenju.

Ukidanje je znak napretka koji je svijet postigao u ovim oblastima, ali COVID-19 je tu da ostane, saopštila je SZO, čak i ako više ne predstavlja hitan slučaj.

Stopa smrtnosti je usporila sa vrhunca od više od 100.000 ljudi nedjeljno u januaru 2021. na nešto više od 3.500 u nedjelji do 24. aprila, prema podacima SZO.

"Međutim, to ne znači da je COVID-19 gotov kao globalna zdravstvena prijetnja", rekao je Gebrejesus.

SZO ne proglašava početak ili kraj pandemije, iako je počeo da koristi termin za COVID u martu 2020.

Bonus video: