Iran pogubio iransko-švedskog disidenta: Nestao je u oktobru 2020. pojavio se mjesec kasnije u zatvoru

Pogubljenja u Iranu se obično vrše vješanjem

2577 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iran je pogubio danas iransko-švedskog disidenta Habiba Šaaba osuđenog na smrt za "terorizam", objavili su iranski sudski organi koji su ga optužili i da je vođa arapske separatističke grupe na zapadu zemlje.

"Smrtna presuda Habiba Šaaba vođe terorističke grupe Harakat al-Nidal sprovedena je danas, u subotu ujutru", navela je agencija pravosudnih vlasti Mizan Onlajn.

Pogubljenja u Iranu se obično vrše vješanjem.

Sud je potvrdio njegovu smrtnu presudu 12. marta zbog "korupcije, upravljanja i vođenja pobunjeničke grupe i osmišljavanja i sprovođenja brojnih terorističkih operacija".

Švedska je tada reagovala ocjenjujući da je smrtna kazna "nehumana i nepovratna kazna".

"Švedska kao ostatak EU osuđuje njenu primjenu u svim okolnostima", rekao je tada švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom.

Šaab koji je star oko pedeset godina prema iranskim medijima, poznat takođe pod imenom Habib Asjud, predstavljen je kao vođa grupe Harakat al Nidal ili ASMLA (Arapski pokret za borbu za oslobođenje Ahvaza) koji iranske vlasti smatraju terorističkim pokretom.

On je nestao u oktobru 2020. godine poslije predaje u Istanbulu, i onda se ponovo pojavio mjesec dana kasnije u zatvoru u Iranu.

Iranski sudovi su mu sudili od januara 2022. za "terorizam" i prije svega za širenje "korupcije na Zemlji" što je jedno od najtežih optužbi u Iranu, a 6. decembra su objavili da je osuđen na smrt.

U novembru 2020. iranska televizija emitovala je video o njemu u kome ga optužuje za pokušaj ubistva izvršen u septembru 2018. na vojnu paradu u Ahvazu, glavnom mesu provincije Kuzestan na jugozapadu zemlje, i za saradnju sa saudijskim obavještajnim službama.

Švedska je pokrenula mere da mu ponudi konzularnu pomoć ali neuspješno zato što Iran ne priznaje dvojno državljanstvo.

Bonus video: