U zemljotresu u Japanu stradala jedna osoba, 29 povrijeđeno

Zvaničnik grada Suzu, u departmanu Išikava, grada koji je najteže pogođen rekao je da procjenjuju štetu.

3992 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz grada Suzu, Foto: Reuters
Detalj iz grada Suzu, Foto: Reuters

Japanske vlasti procjenjuju danas štete načinjene u jakom zemljotresu koji je prethodnog dana pogodio centar zemlje i u kome je stradala jedna osoba a 29 je povrijeđeno.

Poslije zemljotresa uslijedilo je više od 50 naknadnih potresa.

Zemljotres magnitude 6,5 dogodio se juče u 14.42 po lokalnom vremenu (7.42 po srednjeevropskom vremenu) u departmanu Išikava prema Japanskoj meteorološkoj agenciji (JMA). Agencija je prvobitno procijenila jačinu zemljotresa na 6,3.

Japan zemljotres
foto: Reuters

Američki geološki institut (USGS) je procijenio da je zemljotres bio magnitude 6,2 i da je epicentar bio malo udaljen od obale, dok japanska agencija kaže da je epicentar na čvrstom tlu.

Do jutros registrovano je najmanje 55 naknadnih potresa od prvobitnog potresa, navela je Agencija koja je upozorila na rizik od klizišta u pogođenoj oblasti.

Najmanje 29 osoba je povrijeđeno, saopštila je danas nacionalna agencija za upravljanje krizama.

Zvaničnik grada Suzu, u departmanu Išikava, grada koji je najteže pogođen rekao je da procjenjuju štetu.

Dvije osobe koje su bile zarobljene u jednoj zgradi su spasene, a oko 50 osoba je privremeno zbrinuto u školama i gradskoj kući.

Portparol japanske vlade juče je rekao medijima da je jedna osoba stradala u zemljotresu kao i da je srušeno više zgrada.

Slike televizije pokazuju uništene ili oštećene drvene kuće sa slomljenim prozorima i srušenim krovovima.

Grad Suzu nalazi se na poluostrvu Noto koje je 2007. pogođeno zemljotresom magnitude 6,9 u kome je bilo stotine povrijeđenih i oštećeno više od 200 zgrada.

Bonus video: