Sudanske sukobljene strane pregovaraju o prekidu vatre

SAD i Saudijska Arabija inicirale su diplomatske razgovore a ciljem da se zaustave borbe koje su glavni grad Sudana, Kartum i druge pretvorile u bojna polj

1704 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sudanska vojska i njene odmetnute Snage za brzu podršku (RSF) počele su danas prve pregovore od kako vode žestoke sukobe u borbi za vlast u kojima su poginule stotine stanovnika.

Pregovori su u saudijskom primorskom gradu Džedi, na Crvenom moru, saopštile su danas SAD i Saudijska Arabija.

SAD i Saudijska Arabija inicirale su diplomatske razgovore a ciljem da se zaustave borbe koje su glavni grad Sudana, Kartum i druge pretvorile u bojna polja.

U zajedničkom saopštenju, dvije države su pozvaleu obje strane da se "aktivno angažuju u pregovorima o prekidu vatre i okončanju sukoba, kako bi poštedjeli sudanski narod".

Zvaničnici Vojske i RSF-a rekli su da će se razgovarati o otvaranju humanitarnih koridora u Kartumu i susjednom gradu Omdurmanu u kojima se bore njihove snage.

Razgovaraće i o zaštiti civilne infrastrukture, prije svega zdravstvenh ustanova, i o mehanizmu za praćenje da li se sprovodi prekid vatre.

Sudan je u haosu od izbijanja krvave borbe za vlast koju vode trupe šefa Vojske, generala Abdela Fataha al Burhana, i njegovog rivala, generala Mohameda Hamdana Dagala koji je na čelu odmetnutih vojnih Snaga za brzu podršku.

Dagal je danas na Tviteru da pozdravlja uspostavljanje primirja i otvaranje humanitarnih koridora.

Bonus video: