U SAD počinje prodaja pametnih pištolja koji rade na tehnologiji prepoznavanja lica i otiska prsta

Funkcionisanje pištolja kompanije Biofire može biti omogućeno čitačem otiska prsta, jednom od nekoliko funkcija pametnog pištolja, dizajniranih da izbjegnu slučajne pucnjave djece, smanje samoubistva, zaštite policiju od otimanja pištolja ili učine izgubljeno i ukradeno oružje beskorisnim

26552 pregleda 147 reakcija 6 komentar(a)
Pametni pištolj, Foto: REUTERS
Pametni pištolj, Foto: REUTERS

Kompanija "Biofire Tech", sa sjedištem u Koloradu, prima porudžbine za pametni pištolj koji je omogućen zahvaljujući tehnologiji za prepoznavanje lica.

U toku je razvoj personalizovanog oružja koje mogu da koriste samo provjereni korisnici odnosno vlasnici oružja, prenosi Rojters.

Funkcionisanje pištolja kompanije Biofire može biti omogućeno čitačem otiska prsta, jednom od nekoliko funkcija pametnog pištolja, dizajniranih da izbjegnu slučajne pucnjave djece, smanje samoubistva, zaštite policiju od otimanja pištolja ili učine izgubljeno i ukradeno oružje beskorisnim.

Prototip pištolja, kako prenose, dva puta nije uspio da ispali tokom probe u koju je Rojters imao uvid.

Osnivač kompanije i izvršni direktor Kai Kloepfer rekao je da su softver i elektronika u potpunosti testirani, te da se kvar odnosi na mehaničku pušku koja je napravljena od pretproizvodnih i prototipskih djelova.

U drugim trenucima, tokom demonstracije, oružje je uspješno pucalo i činilo se da je funkcionisala tehnologija za prepoznavanje lica.

Pametni pištolj
Pametni pištoljfoto: REUTERS

Prve verzije pištolja od 9 mm koje su spremne za potrošače mogle bi da se isporuče kupcima koji su unaprijed naručili već u četvrtom kvartalu ove godine, a standardni model od 1.499 dolara bi mogao biti dostupan do drugog kvartala 2024. godine, saopštio je Biofire.

To bi ga moglo učiniti prvim komercijalno dostupnim pametnim pištoljem u SAD otkako je Armatik nakratko izašao u prodaju 2014. Američke kompanije, "Lode Star Vorks" i "Free State Firearms", takođe pokušavaju da plasiraju pametni pištolj na tržište.

U demonstracijama u sjedištu kompanije Biofire u Brumfildu u Koloradu, Klopfer je u početku ispalio metak bez problema i spustio pištolj. Zatim je drugi čovjek, neovlašćeni korisnik, pokušao da puca, ali nije uspio jer pištolj nije prepoznao njegovo lice ni otisak prsta, kako je to sigurnosna funkcija nalagala.

Kloepfer se zatim vratio da ponovo puca. U tom trenutku pištolj je neočekivano kliknuo u dva navrata, iako je opalio pri narednim povlačenjima okidača. Zatim je donijet još jedan prototip i to oružje je funkcionisalo kako je planirano.

Mnogi entuzijasti oružja postali su skeptični prema tehnologiji pametnog oružja, zabrinuti za situaciju kada je oružje potrebno u trenutku samoodbrane.

"Nisam samo napravio proizvod, već čitavu kompaniju oko sebe. Cilj je da napravimo izuzetno pouzdan proizvod koji će se uvijek otključati za vas kad god ga uzmete i nikada se neće otključati kada ga vaše dijete pronađe", rekao je Kloepfer.

Bonus video: