Ruanda izdvaja oko 100 miliona dolara za obnovu od poplava

U Ruandi je uništeno oko 50 škola a oštećeni su putevi, mostovi, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i električna mreža

2223 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ruanda je danas saopštila da planira da izdvoji skoro 100 miliona dolara za popravku infrastrukture oštećene ove nedjelje u velikim poplavama u kojima je poginula 131 osoba i uništeno hiljade domova.

Više od 9.000 ljudi ostalo je bez krova nad glavom nakon što su rijeke poplavile sela i blokirale puteve, saopštile su vlasti.

Na istoku Demokratske republike Kongo koja se graniči sa Ruandom u poplavama je poginulo više od 170 osoba.

U Ruandi je uništeno oko 50 škola a oštećeni su putevi, mostovi, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i električna mreža.

Vlada Ruande je izdvojila 110 milijardi ruandskih franaka (98,5 miliona dolara) kako bi "osigurala da će nova oprema biti dovoljno jaka da izdrži katastrofe poput poplava i klizišta", rekao je ministar infrastrukture Ernest Nsabimana.

Radovi na rekonstrukciji "već su počeli", rekao je on.

Ekstremno vrijeme je sve češće u regionu zbog klimatskih promjena, kažu stručnjaci.

Šef UN-a Antonio Gutereš je tokom današnje posjete Burundiju izjavio da je to "nova ilustracija ubrzanja klimatskih promjena i njihovih dramatičnih posljedica po države koje nisu uključeni u globalno zagrijavanje".

Bonus video: