SAD pišu nova pravila o pokrivanju troškova putnika čiji su letovi otkazani ili odloženi

Kako je saopštio Pit Butigig, "kada aviokompanija dovede do otkazivanja ili odlaganja leta, putnici ne treba da plate ceh"

7024 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena počinje da priprema nove propise na osnovu kojih će aviokompanije biti obavezne da putnicima pokriju troškove obroka i iznajmljivanja hotelskih soba kad se "zaglave" na putovanju iz razloga koji se mogu pripisati kompaniji, saopštila je danas Bijela kuća.

Najavljeno je da će državni sekretar za transport Pit Butigig večeras objaviti početak zakonodavne procedure.

Bajdenova administracija već neko vrijeme pokušava da natjera domaće aviokompanije da unapijrede usluge potrošačima, a najnovija inicijativa dolazi samo nekoliko sedmica pred početak ljetnje sezone turističkih putovanja.

Ako nova pravila budu usvojena, američke aviokompanije će se prvi put suočiti sa obavezom da kompenzuju putnike ne samo za plaćenu kartu, već i da im pokriju druge troškove, uključujući buking novog leta, ako one same prouzrokuju otkazivanje leta ili njegovo značajno odlaganje.

Kako je saopštio Pit Butigig, "kada aviokompanija dovede do otkazivanja ili odlaganja leta, putnici ne treba da plate ceh".

Otkazivanja koje prouzrokuje aviokompanija uključuje otkazane letove zbog tehničkih problema ili manjka posade.

Najveće udruženje američkih avioprevoznika saopštilo je da aviokompanije nemaju interes da odgađaju ili otkazuju letove, i da najveći broj otkazivanja u 2022. i 2023. godini otpada na "ekstremne vremenske uslove" i manjak osoblja u kontrolama letova.

Prema pravilima koja trenutno važe u SAD, potrošač kojem je let iz bilo kog razloga otkazan može da traži refundaciju neiskorišćenog dijela karte i nekih dodatnih naknada koje je platio avioprevozniku, poput naknade za čekiranje prtljaga i rezervacije sjedišta. Aviokompanije često pokušavaju da ubijede putnike da umjesto refundacije prihvate vaučer.

Bonus video: