AP i Njujork tajms dobitnici Pulicera za izvještavanje o ratu u Ukrajini

Novinarka Vašington posta Kerolajn Kičener osvojila je Pulicerovu nacionalnu nagradu za izvještavanje o pitanju abortusa u Sjedinjenim Državama

4257 pregleda 5 komentar(a)
Detalj iz Marijupolja, Foto: Reuters
Detalj iz Marijupolja, Foto: Reuters

Agencija Asošiejted pres osvojila je Pulicerovu nagradu 2023. za javni servis za ratno izvještavanje o opkoljenom ukrajinskom gradu Marijupolju, dok je Njujork tajms odnio nagradu za međunarodno izvještavanje za priče o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Novinarka Vašington posta Kerolajn Kičener osvojila je Pulicerovu nacionalnu nagradu za izvještavanje o pitanju abortusa u Sjedinjenim Državama, nakon što je Vrhovni sud prošle godine poništio značajnu presudu iz 1973. Ro protiv Vejda, koja je legalizovala postupak u cijeloj zemlji, prenosi Hina.

Rojters je bio finalista kada se radi o domaćim pričama za svoje izvještavanje o dječjem radu, kao i za međunarodno izvještavanje za istraživačku seriju koja razotkriva kršenja ljudskih prava nigerijske vojske protiv žena i djece tokom rata protiv islamističkih militanata.

Vol Strit džurnalosvojio je Pulicerovu nagradu za istraživačko novinarstvo za otkrivanje finansijskih sukoba interesa među zvaničnicima u desetinama federalnih agencija. Los Anđeles tajms dobio je Pulicera za breaking news za otkrivanje tajno snimljenog razgovora između gradskih zvaničnika koji je uključivao rasističke komentare.

Godišnje Pulicerove nagrade, prvi put dodijeljene 1917, najprestižnije su u američkom novinarstvu. Nazvane su po novinskom izdavaču Džozefu Puliceru, koji je umro 1911. Pulicer je u svojoj oporuci ostavio novac za dodjelu nagrada i osnivanje škole novinarstva na Univerzitetu Kolumbija. Pulicer se takođe dodjeljuje u osam kategorija za knjige, muziku i dramu.

Bonus video: