Kan odvučen iz suda, ubačen u blindirano vozilo i odvezen: Nasilje, sukobi, demonstracije u većim gradovima Pakistana

Zvaničnik Kanove partije Pakistan Tehrek e Insaf je osudio hapšenje 71-ogodišnjeg Kana, bivše kriket zvijezde, nazivajući ga "otmicom"

12182 pregleda 1 komentar(a)
Detalj tokom sukoba u Karačiju, Foto: Reuters
Detalj tokom sukoba u Karačiju, Foto: Reuters

Bivši pakistanski premijer Imran Kan uhapšen je i odvučen iz suda danas gdje se pojavio da odgovori na optužbe o više slučajeva korupcije.

Njegovo hapšenje izazvalo je nasilne demonstracije njegovih razbješnjelih pristalica u gotovo svim većim gradovima u zemlji.

Kan je smijenjen kada mu je izglasano nepovjerenje u aprilu 2022. godine ali ostaje vodeća opoziciona figura. Ovo hapšenje predstavlja najnoviji sukob u Pakistanu gdje su tokom godina bili hapšeni premijeri i intervenisala moćna vojska.

Povezani članci

09. Maj 2023.

Uhapšen Imran Kan, bivši premijer Pakistana

Kana su pripadnici bezbjednosti odveli iz Viskog suda u Islamabadu, ubacili ga u blindirano vozilo i odvezli, rekao je Favad Čodri visoki zvaničnik Kanove partije Pakistan Tehrek e Insaf.

Zvaničnik je osudio hapšenje 71-ogodišnjeg Kana, bivše kriket zvijezde, nazivajući ga "otmicom".

Pakistanska nezavisna televizija GEO TV prenijela je video kako odvode Kana.

Izbio je okršaj između Kanovih pristalica i policije ispred suda.

Kan
Kanfoto: Reuters

Neki od Kanovih advokata i pristalica povrijeđeni su u sukobima kao i nekoliko policajaca, rekao je Čodri.

Kanova stranka uložila je žalbu sudu, koji je tražio od policije izvještaj i objašnjenje za optužbe za njegovo hapšenje.

On je odveden u Ravalpindi blizu Islamabada na ispitivanje u prostorijama Nacionalnog biroa za odgovornost, prema policiji i državnim zvaničnicima.

Njemu će takođe biti urađen rutinski ljekarski pregled, navela je policija.

Kan je stigao danas u sud u Islamabadu iz obližnjeg Lahora gdje živi, da se suoči sa optužbama o korupciji.

On je osudio slučajeve protiv njega koji uključuju i optužbe za terorizam kao politički motivisan plan njegovog nasljednika premijera Šabaza Šarifa, navodeći da je njegova smjena bila ilegalna i da je to zapadna zavjera. Kan je vodio kampanju protiv Šarifa i tražio prijevremene izbore.

Današnje hapšenje zasnovano je na novom nalogu za hapšenje Nacionalnog biroa za odgovornost dobijenog prošle nedjelje za odvojeni slučaj korupcije za koji Kanu nije dobio dozvolu za izlazak iz pritvora uz kauciju, a njegovi advokati su doveli u pitanje legalnost tog hapšenja.

Treba da se pojavi pred sudom za borbu protiv korucpije sjutra, rekli su zvaničnici.

Kada su se priširile vijesti o Kanovom hapšenju oko 4.000 njegovih pristalica upalo je u zvaničnu rezidenciju jednog od glavnih komandanata u Lahoru, razbijajući prozore i vrata,uništavajući namještaj kada su sjeli u prostorije, a vojska se povukla da bi izbjegla nasilje. Demonstranti su takođe palili policijska kola i blokirali glavne puteve.

Demonstranti su razbili glavnu ulaznu kapiju u generalštabu vojske u Ravalpindiju, gdje je vojska pokazala uzdržanost.

Stotine demonstranata uzvikivalo je slogane u podršku Kanu dok su se kretali prema zgradi.

U lučkom gradu Karačiju policija je upotrijebila pendreke i suzavac da rastjera stotine Kanovih pristalica koji su se okupili na jednom od glavnih puteva.

"Imran Kan je uhapšen zato što su ga tražili u slučaju korupcije", rekao je pakistanski ministar unutrašnjih poslova Rana Sanaulah Kan na konferenciji za novinare. On je naveo da je Pakistan izgubio milione dolara dok je Kan bio na dužnosti zbog ilegalne nabavke zemlje jednog poslovnog tajkuna.

Ministar pravde Azam Tara rekao je da je Kan uhapšen zato što nije sarađivao sa istragama i takođe je osudio nasilje Kanovih pristalica, navodeći da protesti moraju da ostanu mirni.

"To nije trebalo da se dogodi", rekao je ministar ubrzo pošto su se pojavili TV snimci o zapaljenim vozilima i oštećenoj javnoj imovini u djelovima zemlje.

Vlasti su navele da su zabranile skupove u istočnoj provinciji Pendžab.

Kana je naoružani napadač ranio na skupu u novembru, a u tom napadu ubijen je jedan od njegovih pristalica i ranjeno 13. On stalno ponavlja bez davanja dokaza da postoji plan za njegovo ubistvo, navodeći da je pakistanska špijunska agencija iza tog plana.

Napadač je odmah uhapšen i policija je kasnije objavila snimak kako je u zatvoru, navodeći da je djelovao samostalno.

Vojska je demantovala umiješanost u taj napad i optužila Kana za "izmišljene i zlonamjerne optužbe".

Kan je došao na vlast 2018. posle pobede na parlamentarnim izborima i prvobitno je imao dobre odnose sa vojskom koji su se kasnije pogoršali.

Bonus video: