SAD: Kongresmen negira da je lagao donatore i Kongres, da je krao pare, poručio da se neće povući iz trke za reizbor

U optužnici se navodi da je Santos podsticao pristalice da daju novac jednoj kompaniji pod lažnim izgovorom da će se time finansirati njegova kampanja. Umjesto toga, kako se navodi, novac je koristio za lične potrebe - između ostalog je kupovao skupu odjeću i otplaćivao dug na kreditnim karticama

8007 pregleda 3 komentar(a)
Santos nakon napuštanja suda, Foto: Reuters
Santos nakon napuštanja suda, Foto: Reuters

Kongresmen Džordž Santos, republikanac iz Njujorka ozgloglašen zato što se ispostavilo da je izmislio veći dio svoje životne priče, u srijedu se izjasnio da nije kriv za laganje i obmanjivanje donatora, krađu novca iz kampanje i laganje Kongresa o tome da je milioner, dok je sve vrijeme podizao i beneficije za nezaposlene koje mu nisu pripadale, prenosi Glas Amerike.

Poslije svega, Santos je izjavio da se neće povući iz trke za reizbor, i odbacio je pozive da podnese ostavku.

Kongresmen je optužen u 13 tačaka, i porekao je krivicu po svim tačkama.

U optužnici se navodi da je Santos podsticao pristalice da daju novac jednoj kompaniji pod lažnim izgovorom da će se time finansirati njegova kampanja. Umjesto toga, kako se navodi, novac je koristio za lične potrebe - između ostalog je kupovao skupu odjeću i otplaćivao dug na kreditnim karticama.

Santos je takođe optužen da je lagao o svojim finansijama na kongresnim formularima i da je podnio prijavu za pomoć za nezaposlene dok je radio kao regionalni direktor jedne investicione kompanije i bio kandidat za Kongres.

34-godišnji Santos je pušten pod kaucijom od 500.000 dolara poslije čitanja optužnice, oko pet sati nakon što se predao vlastima na Long Ajlendu. Ako bude osuđen, mogao bi da provede do 20 godina u zatvoru.

"Ovo je prilika za mene da odgovorim na optužbe i da se branim", rekao je Santos novinarima poslije čitanja optužnice, obećavajući da će "skinuti ljagu sa svog imena", a sudski proces je nazvao "lovom na vještice."

Tužilac za njujorški istočni okrug Brion Pis rekao je da je optužnica podignuta " da bi se Santos pozvao na odgovornost zbog prevara i drskih obmana".

"Kada se zajedno uzmu sve tačke optužnice, Santos je optužen da se iznova oslanjao na laži i obmanu da bi ušao u Kongres i obogatio se", rekao je Pis.

Santos, koji inače predstavlja distrikt iz Njujorka, priznao je da je lagao o tome da je jevrejskog porijekla, da je radio na Vol stritu, da je završio fakultet i da je bio odbojkaška zvijezda.

Takođe su u pitanje dovedene njegove finansije: tvrdio je da je bogat, a zapravo je izbacivan iz stanova jer nije plaćao kiriju i dugovao je novac.

Santos je laži koje je iznio ranije o svom životu nazvao "bezazlenim uljepšavanjem" biografije.

U fokusu je bio i novac koji je potrošio u kampanji na putovanja, smještaj i druge stavke.

Nevladina organizacija Centar za legalnu kampanju podnijela je zahtev Federalnoj izbornoj komisiji (FEC) da istraži Santosa i "more laži" koje je iznio u kampanji, kao i troškove koje je imao.

U dokumentima FEC piše da je Santos rekao da je pozajmio više od 750.000 dolara za kampanju od porodične firme.

Ali, pitanje je odakle taj novac jer je Santos 2020. prijavio da mu je godišnji prihod 55.000 dolara.

Njegova firma Devolder je registrovana 2021, a on je prošle godine prijavio da je od te firme dobijo platu od 750.000 dolara godišnje, plus milione dolara u dividendama. Djelatnost kompanije je opisao kao pomaganje bogatim ljudima da kupe jahte i avione.

Santos je izgubio prvu trku za Kongres 2020, ali se ponovo kandidovao 2022. kada je dobio mandat.

Prvi je priču o njegovoj lažnoj biografiji objavio lokalni list Nort šor lider, da bi je potom istražio i Njujork tajms koji je provjeravao sa kompanijama Goldman saks i Sitigrup, da li je Santos tamo radio - i ispostavilo se da nije. Takođe, nije završio koledž koji je rekao.

Lagao je i da su mu baba i djed pobjegli od progona Jevreja iz Ukrajine i da je on "ponosni američki Jevrejin". Potom je negirao da je to rekao.

Pokazalo se da je protiv njega vođena istraga i u Brazilu, kada je 2008. godine kupovao odjeću ukradenim čekovima.

Bonus video: