Žene Irana i Kara-Murza dobitnici godišnje nagrade Fridom haus

Kara-Murza je u Rusiji osuđen za izdaju na 25 godina zatvora. Žene Irana izazvale su prodemokratsku revoluciju koju su prihvatili milioni Iranaca koji žive kod kuće i u egzilu u inostranstvu, a koja je naišla na brutalni udar

1125 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Žene Irana i ruski aktivista Vladimir Kara-Murza dobitnici su godišnje nagrade nevladine organizacije Fridom haus.

U obrazloženju je navedeno da su Kara-Murzu i žene Irana dobili Nagradu slobode jer oslikavaju samu suštinu hrabrosti i istinski su šampioni demokratije.

Vladimir Kara-Murza je ruski novinar i opozicioni lider koji je, uprkos tome što je dva puta trovan, usporitvio je Vladimiru Putinu i pozvao na prekid rata protiv Ukrajine i sankcija Rusiji.

Kara-Murza je osuđen za izdaju na 25 godina zatvora.

Žene Irana izazvale su prodemokratsku revoluciju koju su prihvatili milioni Iranaca koji žive kod kuće i u egzilu u inostranstvu, a koja je naišla na brutalni udar.

Njihov pokret "Žena. Život. Sloboda" ima moć da donese promjenu koja bi promijenila kurs nacije koju Fridom House trenutno smatra jednom od najmanje slobodnih na svijetu.

Ambasadoru SAD u Liberiji Majklu A. Makartiju, dodijeljena je nagrada Mark Palmer za vođstvo u angažovanju zainteresovanih strana u mirnom dijalogu, poslije godina građanskog sukoba, koji je rezultirao slobodnim i poštenim izborima.

Bonus video: