„Vječiti zatvorenik” nacrtao američke tehnike mučenja

Abu Zubajda, koji je 21 godinu u američkim zatvorima bez optužnice, mučen i seksualno ponižavan, izradio je detaljni prikaz brutalnih tehnika ispitivanja

23430 pregleda 161 reakcija 16 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Zatvorenik koji se nalazi u američkom zatvoru u Gvantanamu koji je korišten kao zamorče za program mučenja Centralne obavještajne agencie (CIA) izradio je najopsežniji i najdetaljniji prikaz brutalnih tehnika kojima je bio podvrgnut.

Abu Zubajda je, kako prenosi britanski “Gardijan” izradio seriju od 40 crteža kojima je zabilježio mučenje kojem je bio podvrgnut na više CIA tajnih lokacija u periodu između 2002. i 2006. godine u Gvantanamu. U odsustvu zvaničnih izvještaja i podataka o programu mučenja, koji su se CIA i Federalni istražni biro (FBI) trudili da drže u tajnosti, ovi crteži predstavljaju jedinstveni i upečatljiv uvid u strahoviti period u američkoj istoriji, ističe britanski list.

Zatvor u bazi Gvantanamo 2002.
Zatvor u bazi Gvantanamo 2002.foto: Rojters

Crteži, sa Zubajdinim komentarima, opisuju brutalne činove nasilja, seksualnog i vjerskog ponižavanja, prolongiranog psihološkog terora koji su počinjeni nad njim i drugim zatvorenicima. Crteži su urađeni po sjećanju u njegovoj Gvantanamo ćeliji, a zatim poslati jednom od njegovih advokata Marku Denbou. Zajedno sa njegovim studentima u Centru za politiku i istraživanja na pravnom odsjeku Seton Hol univerziteta, Denbo je objedinio Zubajdine crteže i opise i sastavio izvještaj. “Gardijan” je objavio izvještaj pod nazivom “Američka mučenja: Zlostavljanja od strane CIA i FBI na tajnim lokacijama i Gvantanamu”.

”Abu Zubajda je primjer kako izgleda američki program mučenja”, naveo je Denbo. “On je prva osoba koja je mučena uz odobrenje Ministarstva pravde na osnovu podataka za koje je CIA znala da su netačni.

Izvještaj je objavljen u ključnom trenutku za Zubajdu koji se i dalje nalazi u Gvantanamu. Poznat je kao “vječiti zatvorenik”, jer niti je optužen za zločin niti mu je ponuđena bilo kakva mogućnost oslobađanja.

Prošle nedjelje jedno UN tijelo pozvalo je na njegovo hitno oslobađanje, tvrdeći da bi njegovo zatvaranje moglo biti zločin protiv čovječnosti. Njegova međunarodna pravna zastupnica, Helen Dafi, kazala je za “Gardijan” da su crteži moćni prikaz onoga što mu se dešavalo.

Svi se slažu, mučili su pogrešnog čovjeka; ali ipak su nastavili kako bi mogli dobiti dozvolu da muče i druge ljude

Denbo je dodao da kombinacija UN intervencije i novih crteža pružaju tračak nade. “Jedina stvar koja ga je držala u zatvoru su tišina i mrak, a sada se sunce pomalja iznad vječitog zatvorenika”, kazao je Denbo.

Zubajdini crteži pružaju jedinstveni vizuelni zapis mučenja koje je koristila američka vlada nakon 11. septembra. Video snimci mučenja koje je snimila CIA su uništeni uprkos sudskoj naredbi, dok izvještaj na 6700 strana o mučenju koji je sastavio Obavještajni odbor Senata ostaje tajna gotovo deceniju nakon što je urađen.

Mada izvještaj Senata nikada nije objavljen, zaključak je poznat: zlostavljanje Zubajde i drugih zatvorenika nije rezultiralo novim podacima. Drugim riječima, mučenje ne djeluje.

Zubajda, 52, je uhapšen u Pakistanu u martu 2002. godine i prebacivan je na nekoliko tajnih CIA lokacija u Poljskoj, Litvaniji i drugim mjestima. U Gvantanamo je prebačen 2006, podsjeća “Gardijan”.

SAD su prvobitno tvrdile da je on vodeći operativac Al Kaide ali su bile primorane da priznaju da čak nije ni pripadnik te terorističke grupe. “Svi se slažu, mučili su pogrešnog čovjeka; ali ipak su nastavili kako bi mogli dobiti dozvolu da muče i druge ljude”, kazao je Denbo.

Zubajdini opisi su toliko precizni da je tim sa Univerziteta u Seton Holu sakrio lica CIA i FBI agenata kako bi zaštitio njihove identitete. Oni otkrivaju u kolikoj mjeri je vlada SAD kršila međunarodne zakone pa čak i svoje smjernice u onome što je nazivala “unaprijeđenim tehnikama ispitivanja”.

Na crtežima koje je objavio “Gardijan” je i onaj na kojem su prikazani maskirani agenti kako prijete Zubajdi silovanjem. On je prikazao niz ekstremno nasilnih tehnika kojima je bio podvrgnut. Na jednom crtežu prikazao je sebe okovanog i nagog kako sjedi ispred žene koja ga ispituje, zatim stražare koji prijete da će oskrnaviti Kuran - što su tehnike koje ministarstvo pravde nikada nije zvanično odobrilo.

Zubajda je nacrtao i kako izgledaju tehnike simuliranog utapanja kojima je bio podvrgnut 83 puta. Opisao je različite varijante te tehnike, uključujući i onu u kojoj je bio zatvoren u sanduku koji je zatim napunjen vodom do njegovog nosa. Tu je proveo cijeli dan “strahujući da će se utopiti”, napisao je. Nacrtao je i opisao kako su izgledala mučenja batinama, hladnoćom, izgladnjivanjem, prisilnim hranjenjem, prijetnjama bušilicom.

Zubajdini crteži i komentari opisuju zlostavljanja kojima je Zubajda lično podvrgnut kao prva žrtva američkog programa mučenja. Međutim, Denbo je kazao da je njegov klijent izradio materijal ne samo da bi ukazao na svoju patnju već i na patnju mnogih koji su podvrgnuti istim tehnikama.

Prema sažetku izvještaja Senata 2014. godine, najmanje 119 ljudi je podvrgnuto istom programu.

Bonus video: