Bez pravde za ubijenu novinarku

Godinu dana od ubistva Širin Abu Akleh njena porodica i prijatelji kažu da ubice nijesu odgovarale

2883 pregleda 0 komentar(a)
Mural sa likom Širin Abu Akleh u Vitlejemu na Zapadnoj obali, Foto: Beta/AP
Mural sa likom Širin Abu Akleh u Vitlejemu na Zapadnoj obali, Foto: Beta/AP

Godinu dana nakon što je novinarka Al Džazire, Širin Abu Akleh, ubijena dok je izvještavala o upadu izraelske vojske, njeni porodica i prijatelji kažu da ubice tek treba da snose odgovornost.

Abu Akleh, jedna od najpriznatijih novinarki koja je izvještavala sa teritorija pod okupacijom Izraela, ubijena je 11. maja, 2022. tokom izraelskog upada u Dženin na Zapadnoj obali, podsjeća agencija Rojters.

Nakon što je u više navrata promijenila verziju o onome što se dogodilo, izraelska vojska je saopštila da je Abu Akleh, koja je nosila jasno označen zaštitni novinarski prsluk i šljem, vjerovatno nenamjerno ubio izraelski vojnik, ali da je moguće i da je žrtva palestinske vatre.

Sukobi tokom sahrane Širin Abu Akleh
Sukobi tokom sahrane Širin Abu Aklehfoto: Beta/AP

Očevici tvrde da u oblasti gdje se nalazila Abu Akleh nije bilo palestinskih boraca koji su pucali, a njena porodica i palestinski zvaničnici vjeruju da su je izraelske snage ubile namjerno.

”Širinine ubice su slobodne, nijesu odgovarale. Ništa nije urađeno kako bi ih odvratili da ne gađaju novinare i ubijaju ih na isti način”, kazao je novinar Nadžvan Simri, blizak prijatelj Abu Akleh.

U izvještaju Odbora za zaštitu novinara (CPJ) navodi se da niko nije optužen niti je snosio odgovornost za smrt najmanje 20 novinara stradalih od izraelske vatre tokom proteklih dvije decenije.

”To je dio šablona koji djeluje da je dizajniran kako bi se izbjegla odgovornost”, kazao je Robert Mahoni, direktor CPJ za specijalne projekte i jedan od autora izvještaja.

Naftali Benet, koji je bio premijer Izraela kada je Abu Akleh ubijena, kazao je prošle nedjelje da vojnici ne treba da budu krivično gonjeni u slučajevima kada civili nijesu namjerno ubijeni

Izrael insistira da njihovi vojnici ne gađaju namjerno novinare i odbija da identifikuje vojnika koji je vjerovatno ubio Abu Akleh.

Naftali Benet, koji je bio premijer Izraela kada je Abu Akleh ubijena, kazao je prošle nedjelje da vojnici ne treba da budu krivično gonjeni u slučajevima kada civili nijesu namjerno ubijeni.

”Ukoliko je u toku bitka i dođe do kolateralne štete koja nije namjerna, onda ne. U suprotnom, vezali biste ruke svim borcima”, kazao je on.

Rojters podsjeća da je ubistvo Abu Akleh izazvalo međunarodni bijes, naročito nakon što je izraelska policija tukla ožalošćene na njenoj sahrani u Jerusalimu. Ona je među 191 Palestincem kojeg su izraelske snage i jevrejski naseljenici ubili u 2022. godini, pokazali su podaci UN.

Valid Omari, šef redakcije Al Džazire u Jerusalimu, kazao je da je mreža podnijela zvanični zahtjev Međunarodnom krivičnom sudu da istraži ubistvo, dodajući da su prepreke za krivično procesuiranje odgovornih “političke prirode”

U nedjelju, desetine ljudi su se okupile u skromnoj rimokatoličkoj crkvi kako bi obilježili godišnjicu njenog ubistva. Pojedini su nosili bedževe i značke sa likom Abu Akleh dok se u pozadini vidi Jerusalim, odakle ona potiče.

”Ona uvijek osvijetli prostoriju”, kazala je njena nećaka Lina Abu Akleh.

Bonus video: