OCJENA GENERALNOG SEKRETARA NATO

Stoltenberg: Svijet danas najopasnije mjesto od kraja Hladnog rata

"Imamo povećanje količine oružja za masovno uništenje u Sjevernoj Koreji, imamo teroriste, nestabilnost, i imamo agresivniju Rusiju", rekao je šef NATO tokom posjete britanskim vojnicima stacioniranim u Estoniji
3 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.09.2017. 07:16h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je svijet danas opasnije mjesto nego u posljednjih trideset godina.

Stoltenberg je u intervjuu za britanski Gardijan rekao da velik broj prijetnji čini svijet sve opasnijim mjestom i da je današnje vrijeme, u odnosu na cijeli posthladnoratovski period, manje predvidljivo i teže zbog mnogo istovremenih izazova, prenosi britanski Gardijan.

"Imamo povećanje količine oružja za masovno uništenje u Sjevernoj Koreji, imamo teroriste, nestabilnost, i imamo agresivniju Rusiju", rekao je šef NATO tokom posjete britanskim vojnicima stacioniranim u Estoniji.

Vojnici Rusije i Bjelorusije počeće u četvrtak šestodnevnu vojnu vježbu, koja bi trebalo da bude najveća vojna vježba Moskve od kraja Hladnog rata. Procjene su da će u njoj učestvovati oko 100.000 vojnika, koji će biti aktivni oko Baltičkog mora, u zapadnoj Rusiji, Bjelorusiji i ruskoj enklavi Kalinjingrad.

Tokom posjete estonskoj vojnoj bazi u gradu Tapa, oko 120 kilometara od granice s Rusijom, Stoltenberg nije želio direktno da odgovori na pitanje da li podržava ratoborne prijetnje američkog predsjednika Donalda Trampa, upućene Pjongjangu.

"Ako bih spekulisao o mogućim vojnim opcijama, samo bih doprinio neizvjesnosti i težini situacije, a mislim da je moj zadatak da ne doprinosim tome. Podržaću napore za pronalaženje političkog rješenja kroz pregovore. Važno je da razmislimo kako možemo da stvorimo situaciju u kojoj možemo da nađemo političko rješenje za tu krizu", rekao je Stoltenberg.

On je dodao da "istovremeno u potpunosti razumije i podržava vojnu poruku" Južne Koreje i donekle Japana, "pošto oni imaju pravo da se brane".

"Oni imaju pravo da odgovore kada vide te veoma agresivne akcije. Takodje podržavam prisustvo američkih vojnika u Koreji", kazao je generalni sekretar NATO.

Preporučujemo za Vas