Sirija produžila rok pristupu humanitarnoj pomoći preko dva granična prelaza

Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN odobren je 2014. mehanizam za korišćenje nekoliko graničnih prelaza za isporuku humanitarne pomoći pobunjeničkim oblastima u sjevernoj i sjeverozapadnoj Siriji u kojima živi više od četiri miliona ljudi

2672 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz grada Jandaris, Foto: Reuters
Detalj iz grada Jandaris, Foto: Reuters

Sirija je produžila za tri mjeseca dozvolu za isporuku humanitarne pomoći pobunjeničkim oblastima pogođenim zemljotresom preko dva granična prelaza iz Turske, saopštile su danas UN.

Poslije zahtjeva UN-a o produženju dozvole koja je istekla u subotu, sirijske vlasti su obavijestile UN da se dozvola produžava na tri mjeseca za granične prelaze Bab al Salama i Al Rai, izjavio je za Frans pres neimenovani portparol kancelarije UN za humanitarne pitanja.

Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN odobren je 2014. mehanizam za korišćenje nekoliko graničnih prelaza za isporuku humanitarne pomoći pobunjeničkim oblastima u sjevernoj i sjeverozapadnoj Siriji u kojima živi više od četiri miliona ljudi.

Poslije jakog zemljotresa 6. februara koji je potresao Tursku i Siriju, nevladine organizacije su kritikovale sporost pristizanja pomoći UN u te oblasti, gdje je stanovništvo već prije potresa živjelo u teškim uslovima.

Sirijske vlasti su nedjelju dana kasnije prihvatile da UN koriste dva granična prelaza sa Turskom, za prevoz šatora, ćebadi i medicinskog pribora protiv kolere.

Prema podacima UN, Siriji će biti potrebno najmanje 15 milijardi dolara da se oporavi od zemljotresa u kojem je stradalo oko 6.000 ljudi.

Siriju je od 2011. godine razorio i građanski rat, u kojem je više od pola miliona ljudi poginulo, a nekoliko miliona je raseljeno ili pobjeglo u druge zemlje.

Bonus video: