EU i indo-pacifički region zabrinuti zbog sve veće upotrebe sile i prinude

Kuleba je pozvao predstavnike 17 zemalja indo-pacifičkog regiona da podrže mirovni plan koji je predstavio predsjednik Volodimir Zelenski

3381 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Globalnu bezbjednost ugrožava rizik da će druge zemlje imitirati Rusiju u njenom ratu protiv Ukrajine, saopštili su u Stokholmu zvaničnici Evropske unije (EU) i indo-pacifičkog regiona na ministarskom forumu.

"Globalno bezbjednosno okruženje i dalje se pogoršava. Sve je manje povjerenja između glavnih aktera i slabi poštovanje međunarodnog prava", rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

Prema njegovima riječima, upotreba sile i prinude je u porastu.

"To nije zakon, to je sila koja sve više određuje ponašanje svijeta. Mnoge zemlje se stoga osjećaju prinuđenim da povećaju svoje vojne investicije", dodao je Borelj.

Počasni gost, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba osudio je rusko kršenje Povelje UN zbog njene invazije na Ukrajinu.

Kuleba je pozvao predstavnike 17 zemalja indo-pacifičkog regiona da podrže mirovni plan koji je predstavio predsjednik Volodimir Zelenski.

Šefica francuske diplomatije Katrin Kolona izjavila je da se ruska invazija na Ukrajinu tiče svih, jer će se neke države osjetiti da su slobodne da učine isto negdje drugdje u svijetu.

Francuska je organizovala prvi sastanak EU-Indo-Pacifičkog foruma 22. februara 2022, dva dana prije invazije Rusije na Ukrajinu, podsjetila je ona.

Cilj foruma, u kojem se ne nalazi Kina, jeste uspostavljanje ekonomskog partnerstva između EU i indo-pacifičkog regiona.

Bonus video: