Sinovi El Čapa izgradili imperiju koja truje SAD

Nekada smatrani razmaženim derištima koja se razmeću bogatstvom na društvenim mrežama, sinovi ozloglašenog meksičkog narko-bosa sada se smatraju ključnim figurama u nasilnom kartelu Sinaloa, čiji je glavni biznis trgovina fentanilom, sintetičkom drogom 50 puta snažnijom od heroina

45887 pregleda 86 reakcija 7 komentar(a)
Pripadnik Sinaloa kartela pozira za Rojters u “sigurnoj kući” u Kulijakanu, Foto: Rojters
Pripadnik Sinaloa kartela pozira za Rojters u “sigurnoj kući” u Kulijakanu, Foto: Rojters

U januaru 2017. godine, nekoliko dana nakon što je Meksiko izručio ozloglašenog narko-šefa Hoakina El Čapa Guzmana Sjedinjenim Državama, lokalni policajci u njegovoj rodnoj pokrajini Sinaloa našli su se na udaru.

Neki su ubijeni usred bijela dana, drugi su nestali i nikada nijesu nađeni. Ukupno, 13 policajaca je ubijeno ili je nestalo u mjesecima koji su uslijedili.

To je bio uvod u promjenu taktike unutar Guzmanovog Sinaloa kartela i dolaska novih snaga u jednoj od najmoćnijih narko-organizacija u Meksiku kazali su za Rojters obavještajni i bezbjednosni zvaničnici. Nove snage su četvorica El Čapovih sinova.

Čapitosi
foto: REUTERS

Poznate kao “Los Čapitos” ili “mali Čapoi” četvoricu braće su njihovi rivali nekada ismijavali kao razmažena derišta kojoj je više stalo da se razmeću bogatstvom na Instagramu nego da se uključe u naporan rad krijumčarenja tona kokaina u Sjedinjene Države. Ipak, braća su ponovo podigla narko-imperiju koja je posrtala nakon što se njihov otac našao iza rešetaka u SAD i diverzifikovala biznis prihvatanjem nove linije sintetičkih droga.

Njihovo rano ulaganje u fentanil, sintetički opioid 50 puta snažniji od heroina, pomoglo je u širenju epidemije opijata usljed čega su se našli na nišanu američkih agenata za borbu protiv droge.

Prošlog mjeseca američke vlasti su iznijele opsežne nove optužbe protiv braće i povećale nagradu za informacije koje bi dovele do hapšenja dvojice braće na po 10 miliona dolara, čime je zapečaćen njihov status jednih od najmoćnijih i najtraženijih narko-bosova na svijetu. Američki zvaničnici ih opisuju kao lice otrova koji izaziva izuzetno veliku zavisnost i koji ubija skoro 200 Amerikanaca dnevno.

”Čapitosi su osmislili proizvodnju i šverc najsmrtonosnije droge sa kojom se naša zemlja ikada suočila”, kazala je En Milgam, šefica američke Administracije za borbu protiv droge (DEA). “Oni su naslijedili globalnu imperiju droge i učinili je još beskrupuloznijom, nasilnijom i smrtonosnijom”.

Od sirovinske hemikalije u vrijednosti od 800 dolara kartel može napraviti pilule ili prah fentanila koji donosi profit od čak 640 000 dolara

Prošlog utorka, američko Ministarstvo finansija uvelo je sankcije jednom od braće, Hoakinu Mlađem zbog uloge u mreži fentanila tvrdeći da je umiješan u upravljanje “super laboratorijama”. Trojica njegove braće su već pod sankcijama zbog navodnog šverca droge, podsjeća Rojters.

Čapitosi su prošle nedjelje, prvi put, objavili javno pismo odbacujući optužbe da švercuju fentanil i navode koje su iznijeli američki zvaničnici na konferenciji u Vašingtonu sredinom aprila.

”Nikada nijesmo proizveli ili švercovali fentanil ili bilo koji od njegovih derivata. Mi smo žrtve progona i od nas su napravili žrtvenu jagnjad”, navela su braća u pismu.

Meksički kanal “Milenio” objavio je sadržaj pisma 3. maja zajedno sa intervjuom sa porodičnim advokatom Guzmanovih Hoseom Refugiom Rodrigezom.

Negirajući da su na čelu Sinaloa kartela, braća su navela da su narko-dileri i mediji iskoristili slavu njihovog oca kako bi ih upleli u zločine za koje nijesu krivi.

El Čapo služi doživotnu kaznu zatvora u “Supermaks” zatvoru u Koloradu i zabranjeno mu je da razgovara sa medijima, navodi britanska agencija.

Hoakin El Čapo Guzman u Njujorku nakon ekstradicije iz Meksika u januaru 2017.
Hoakin El Čapo Guzman u Njujorku nakon ekstradicije iz Meksika u januaru 2017.foto: REUTERS

Četvorica braće, dvojica iz prvog braka El Čapa, a dvojica iz drugog, imaju između 33 i 40 godina, navelo je američko Ministarstvo pravde. Na čelu sa Ivanom, El Čapovim najstarijim sinom braća su sada ključne ličnosti Sinaloa kartela, tvrde meksički i američki zvaničnici, i dodaju da su oni nakon hapšenja oca brzo uspjeli da konsoliduju moć unutar Guzman bloka.

Brzi uspon Čapitosa u svijetu narkotika pokazuje kako su vlasti zapravo potcijenile nekadašnje momke za zabavu.

Sukob sa meksičkom vojskom u Kulijakanu 2019. godine, prijestonici Sinaloe, zacementirao je njihovo mjesto u narko-svijetu. Vojnici su uhvatili Ovidija, najmlađeg od braće, ali su ga zatim brzo oslobodili po naređenju meksičkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora nakon što se pješadija kartela sukobila sa vojskom pri čemu je stradalo 14 osoba, uključujući i nekoliko nedužnih prolaznika.

”Ova nova generacija je nasilnija”, kazao je jedan penzionisani meksički policijski zvaničnik u Sinaloi. “Ranije, oni bi ispitivali pa zatim ubili. Sada ubijaju pa tek onda pitaju”.

Unutar kartela braća su se borila sa starijim pripadnicima koji su se protivili tome da oni preuzmu kormilo nakon oca, uključujući i El Čapovu bivšu desnu ruku Damasa Lopeza, kazali su Rojtersovi izvori.

Međutim, oni su takođe izgradili reputaciju vještih biznismena. Pomogli su u transformaciji Meksika od tranzitne zemlje za fentanil proizveden u Kini u veliki proizvodni centar, kazali su zvaničnici DEA. Da bi to postigli Čapitosi su izgradili mrežu tajnih laboratorija širom Sinaloe i pojačali krijumčarenje sirovinskih hemikalija iz Kine.

Zarada je astronomska. Od sirovinske hemikalije u vrijednosti od 800 dolara kartel može napraviti pilule ili prah fentanila koji donosi profit od čak 640 000 dolara, navedeno je u jednoj optužnici pred sudom u Njujorku.

Tim novcem, prema riječima američkih istražitelja, braća podmićuju političare i policajce i finansiraju sve veću armiju ubica kako bi zaštitili svoje interese.

Posljedice na američkim ulicama su razorne. Jedan Amerikanac umre od predoziranja fentanilom skoro svakih osam minuta. Broj preminulih od predoziranja u SAD, od čega je najveći dio od fentanila, porastao je na skoro 107 000 u 2021. godini.

Uspon Čapitosa se, kako za Rojters tvrde američki i meksički zvaničnici poklopio sa odlukom predsjednika Lopeza Obradora da odstupi od agresivnih politika njegovih prethodnika u borbi protiv narko-kartela.

Nakon što je preuzeo dužnost u decembru 2018. godine, Lopez Obrador je reformisao bezbjednosne snage Meksika, ukidajući timove koji su nekada bili okosnica istrage o aktivnostima kartela. Predsjednik je, kako prenosi Rojters, takođe suzbio bezbjednosnu saradnju sa Sjedinjenim Državama i uglavnom ukinuo strategije zahvaljujući kojima su prethodne administracije uhapsile El Čapa i druge narkobosove.

Umjesto toga, Lopez Obrador je obećao da će se usredsrediti na socijalne programe za suzbijanje kriminala i nasilja u politici koja je nazvana “abrazos, no balazos” što znači “zagrljaji, ne meci”. U više navrata je ponovio njegovu strategiju prilikom posjeta Sinaloi. “Ništa se ne može riješiti upotrebom sile. Ne možete vatru gasiti vatrom”, kazao je 2019. Njegove pristalice ističu da se broj ubistava u zemlji stabilizovao otkad je on preuzeo vlast.

Kritičari međutim tvrde da je broj ubistava - preko 30 000 godišnje - i dalje ekstremno visok, a proizvodnja i šverc droge u SAD su povećani.

Meksička vojska je na kraju, ranije ove godine, uhapsila Ovidija Guzmana nakon što je poslala stotine vojnika na njegove kuće u ruralnom dijelu Sinaloe. On se sada nalazi u zatvoru sa maksimalnom bezbjednošću blizu Meksiko Sitija. Međutim, to hapšenje je imalo više veze sa tim što je vojska pokušala da povrati narušeni prestiž nego sa promjenom stava Lopeza Obradora, tvrde meksički i američki zvaničnici.

Ovidio Guzman prilikom hapšenja u oktobru 2017.
Ovidio Guzman prilikom hapšenja u oktobru 2017.foto: REUTERS

Američko-meksički bezbjednosni odnosi su narušeni. Lopez Obrador je nazvao nedavne optužbe protiv četvorice mladih Guzmana “arogantnim uplitanjem koje ne treba da bude prihvaćeno ni pod kakvim okolnostima”. Meksički lider je kazao da su slučaj izgradili DEA agenti koji djeluju u Meksiku, što je okarakterisao kao kršenje suvereniteta.

Takvi stavovi se u velikoj mjeri smatraju odmazdom za hapšenje bivšeg meksičkog ministra odabrane Salvadora Sijenfuegosa u Los Anđelesu pod optužbom za šverc droge, što je naljutilo Lopeza Obradora. Američki tužioci su kasnije odustali od optužbi, ukazujući na osjetljive spoljnopolitičke okolnosti.

Uprkos hapšenju Ovidija Guzmana što je udarac za Sinaloa kartel, fentanil i dalje teče ka sjeveru. U februaru i martu ove godine, američki agenti u dva navrata u najvećim mjesečnim zapljenama na granici presreli ukupno 2 326 kilograma fentanila.

Ferariji, tigrovi i zlatni kalašnjikov

Rođeni u jednoj od najozloglašenijih porodica u Meksiku, petorica Guzmanovih sinova - Edgar, Ivan, Hesus, Alfredo i Ovidio - odrasli su u luksuzu koji je nekada bio nezamisliv njihovom ocu, polupismenom poljoprivredniku iz Sinaloa planina koji je kasnije postao šef narko-imperije. Lokalni mediji navode da El Čapo ima preko desetoro djece, koja nijesu sva upletena u narko-biznis.

Njegovi sinovi su bili svojevrsne slavne ličnosti na društvenim mrežama gdje su se hvalili tigrovima ljubimcima, ferarijima i zlatnim AK-47 mitraljezima.

Ranije, “Čapitosi su doživljavani kao razmažena derišta”, kazao je Majk Vigil, bivši šef međunarodnih DEA operacija.

Nakon što je El Čapo pobjegao iz zatvora sa maksimalnim obezbjeđenjem 2001, navodno u kolicima za veš, braća su se posvetila porodičnom biznisu, kazali su bezbjednosni izvori.

Edgar je otvorio put za braću izgradivši svoje kontakte i poslove. Međutim, on je ubijen 2008. godine u Kulijakanu tokom sukoba zaraćenih frakcija Sinaloa kartela.

Njegova četvorica braće su popunila prazninu koja je ostala iz njega.

Dok su gradili svoju ekipu braća su navodno odustala od pravila da Sinaloa kartel prodaje drogu samo strancima. Čapitosi su postavili dilere na ulice Kulijakana, tvrde pripadnici kartela i meksički mediji.

U još jednom potezu, Ovidio je 2014. godine počeo da se bavi proizvodnjom Fentanila u Meksiku, navodi se u optužnici otpečaćenoj prošlog mjeseca.

U jednoj američkoj optužnici objavljenoj prošlog mjeseca navedeni su detalji o užasnom nasilju Čapitosa. Njihovi ljudi su navodno kidnapovali dvojicu zvaničnika iz kancelarije saveznog državnog tužioca početkom 2017. godine, mučeći jednog tako što su ga ubadali užarenim vadičepom u mišiće, a zatim mu “stavljali vrući čili u otvorene rane i u nos”.

Ivan je dokrajčio žrtve vatrenim oružjem, a Hesus Alfredo je navodno jednom od njih pucao u lice, navodi se u optužnici i dodaje da su braća neke neprijatelje ubijali tako što bi njima hranili tigrove koje drže na svojim rančevima.

U javnom pismu braća su negirala ubistvo i mučenje zvaničnika, kao i to da ljudima hrane tigrove.

”Tigar može ubiti osobu, ali da je pojede? Mi nemamo, niti smo imali tigrove”, naveli su u pismu.

Bonus video: