Komandant južnoafričke vojske u posjeti Moskvi nakon optužbi SAD da šalju oružje Rusima

Južnoafrički predsjednik Siril Ramafosa izjavio je danas da njegova zemlja neće biti uvučena u "takmičenje svjetskih sila" oko Ukrajine i dodao da je bila podvrgnuta "izuzetno velikom pritisku" da izabere stranu

4632 pregleda 2 komentar(a)
Južnoafrički predsjednik Siril Ramafosa, Foto: Reuters
Južnoafrički predsjednik Siril Ramafosa, Foto: Reuters

Komandant kopnenih snaga južnoafričke vojske boravi u zvaničnoj posjeti Moskvi, prenijeli su danas ruski mediji, a posjeta dolazi poslije američkih optužbi da je Pretorija slala oružje Rusiji.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, general-potpukovnik Lorens Mbata i njegova delegacija su sa ruskim kolegama razgovarali o "pitanjima vojne saradnje" u cilju "povećanja borbene gotovosti oružanih snaga dvije zemlje".

"Tokom sastanka vojnih lidera postignuti su dogovori o jačanju saradnje kopnenih snaga u različitim oblastima", dodalo je ministarstvo, prenijele su ruske agencije TASS i Interfaks.

Tokom posjete, delegacija će posjetiti vojnoobrazovne ustanove ruskih kopnenih snaga i preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa, navedeno je u saopštenju.

Posjeta dolazi u jeku napetosti između Južne Afrike i SAD koje optužuju Pretoriju da je isporučila oružje Rusiji, zemlji koja više od godinu dana vodi vojnu ofanzivu u Ukrajini.

Poslije tih optužbi, koje je iznio američki ambasador u Pretoriji, južnoafrička vlada je obećala da će sprovesti istragu o tim navodnim isporukama.

Južnoafrički predsjednik Siril Ramafosa izjavio je danas da njegova zemlja neće biti uvučena u "takmičenje svjetskih sila" oko Ukrajine i dodao da je bila podvrgnuta "izuzetno velikom pritisku" da izabere stranu.

"Ne prihvatamo da naša nesrvstana pozicija favorizuje Rusiju u odnosu na druge zemlje. Takođe ne prihvatamo da to ugrožava naše odnose sa drugim zemljama", rekao je on.

Ramafosa je prošle nedjelje imao telefonski razgovara sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a dvojica lidera su pokazala želju da "pojačaju" svoju saradnju, saopštio je tada Kremlj.

Bonus video: