Prevrnuo se kineski ribarski brod u Indijskom okeanu, 39 osoba se vode kao nestale

Spasioci iz Australije i više drugih zemalja stigli su do mjesta nesreće a Kina je poslala dva broda da učestsvuju u potrazi, navela je televizija CCTV

5493 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kineski ribarski brod prevrnuo se u Indijskom okeanu, a svih 39 članova posade se vode kao nestali, javila je danas državna kineska televizija (CCTV).

"Do sada nijedna nestala osoba nije pronađena", javila je CCTV dodajući da je predsjednik Kine Si Đinping naredio pokretanje potrage i spasavanja.

U posadi prevrnutog broda je 17 mornara iz Kine, 17 iz Indonezije i pet iz Filipina.

Brod koji pripada kineskoj kompaniji specijalizovanoj za ribarstvo Pengali Jinglu Fishery Co, prevrnuo se juče oko 3.00 po lokalnom vremenu (21.00 u ponedjeljak po srednjoevropskm vremenu).

Spasioci iz Australije i više drugih zemalja stigli su do mjesta nesreće a Kina je poslala dva broda da učestsvuju u potrazi, navela je televizija CCTV.

Kineska vlada je pokrenula hitnu akciju u kojoj su, prema navodima televizije, uključene ambasade i konzulati u Australiji, Šri Lanki, Maldivima, Indoneziji i Filipinima.

Kina ima najveću ribarsku flotu na svijetu, u 2022. godini je procenjeno da ima 564.000 brodova, prema podacima Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Međutim zbog smanjenih ribolovnih resursa, kineski ribari primorani su da plove sve dalje i uključeni su u veći broj sporova i pomorskih nesreća.

Dva kineska člana posade stradala su u aprilu u potapanju njihovog broda kod Filipina.

Bonus video: