Na Mont Everest se popeo 27. put: Vodič iz Nepala postavio novi rekord

Vrh visok 8.848 metara prvi put je osvojio 1994. godine: "Rekorde nisam postizao s namjerom da ih ostvarim, oni su samo dio mog posla vodiča"

5085 pregleda 25 reakcija 2 komentar(a)
Mont Everest (ilustracija), Foto: Shutterstock
Mont Everest (ilustracija), Foto: Shutterstock

Alpinista iz Nepala Kami Rita osvojio je Mont Everest 27. put i tako je na "krovu svijeta" srušio svoj rekord.

Kako prenosi AFP, planiski vodič Kami Rita (53) na vrh se popeo uz vijetnamskog alpinistu, a na Mont Everestu drži rekord od svog 22. uspona 2018. godine, kada je preskočio rekorde dvojice drugih vodiča koji su danas u penziji.

Nešto ranije, vodič Pasang Dava (46 godina), osvojio vrh 26. put i tako se nakratko izjednačio s Kamijem Ritom.

Kami Rita je vodič više od 20 godina, a vrh visok 8.848 metara (najviši na planeti) prvi put je osvojio 1994. godine.

Od tada je stizao na Mont Everest gotovo svake godine, pa je čak u nekoliko navrata vodio prvu ekipu koja je zadužena da otvori put prema vrhu.

"Rekorde nisam postizao s namjerom da ih ostvarim, oni su samo dio mog posla vodiča", objasnio je ranije Kami Rita za AFP.

Rođen 1970. godine na Himalajima, koje je poznato kao kolijevka nadarenih alpinista, Kami Rima stekao je nadimak "Čovjek sa Everesta".

Nepalski vodiči, uglavnom iz doline oko Mont Everesta, istinski su stubovi alpinističkog sektora na Himalajima koji je ključan za ekonomiju te zemlje.

Na njima je veliki teret s obzirom na to da su zaduženi za mnogo stvari - od nošenja hrane i opreme, do učvršćivanja užadi i popravljanja alpinističkih merdevina.

Osam od deset najviših vrhova na svijetu nalazi se u Nepalu, zemlji u koju dolazi stotine alpinista svake godine u proljeće kada su temperature malo više, a vjetrovi uglavnom mirni.

Ove godine, vlasti su izdale 478 dozvola za uspon alpinistima iz inostranstva, što je najviše do sada, objavio je Rojters.

Mnoge zemlje širom svijeta kritikuju Nepal zbog toga jer dozvole dobija mnogo alpinista koji nemaju dovoljno iskustva.

Više od 320 ljudi poginulo je u planinama, a među njima je i planinar iz Moldavije (46) koji je preminuo danas.

Bonus video: