Si Đinping pozvao Makrona da doprinese rješavanju krize oko Sjeverne Koreje

"Korejsko pitanje ne može biti riješeno osim mirnim sredstvima, dijalogom i konsultacijama", naveo je Si.
0 komentar(a)
Si Đinping, Foto: Beta/AP
Si Đinping, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.09.2017. 11:11h

Kineski predsjednik Si Đinping pozvao je danas Francusku da doprinese smirivanju krize oko Sjeverne Koreje, prenijela je kineska državna televizija.

"Kina se nada da će Francuska kao stalni član Savjeta bezbjednosti (SB) igrati konstruktivnu ulogu u smirivanju situacije i pokretanju dijaloga u vezi Sjeverne Koreje", rekao je Si u telefonskom razgovoru sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Kineski lider je ponovio da se njegova zemlja zalaže za "denuklearizaciju Korejskog poluostrva".

"Korejsko pitanje ne može biti riješeno osim mirnim sredstvima, dijalogom i konsultacijama", naveo je Si.

Jelisejska palata je saopštila da su dva predsjednika "pozvala međunarodnu zajednicu da osudi sjevernokorejske provokacije".

U saopštenju se navodi da je Makron svom kolegi poručio da su pozivi međunarodne zajednice na nove pritiske u cilju "dovođenja Pjongjanga za pregovarački sto i izbjegavanja opasne eskalacije".

Kina i Francuska su stalne članice SB Ujedinjenih nacija (UN) kojima su SAD dostavile nacrt nove rezolucije o sankcijama Sjevernoj Koreji posle nuklearne probe te zemlje u nedjelju. Taj nacrt predviđa embargo na naftu Sjevernoj Koreji.

Rezoluciju podržavaju Francuska i Velika Britanija ali Rusija i Kina insistiraju na razgovorima sa vlastima u Pjongjangu i navode da nuklearni program Sjeverne Koreje ne može biti okonačan sankcijama.

Kineska televizija je prenijela da Si i Makron nisu razgovarali o sankcijama.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang ji je juče ocijenio da SB UN "mora da reaguje" i "usvoji potrebne mjere" u odnosu na Pjongjang, ali i dodao da "sankcije i pritisci" ne čine "ni polovinu" rješenja.

Bonus video: