Bajden pristao na plan o obučavanju ukrajinskih pilota da upravljaju američkim F-16

Na osnovu sporazuma o licenciranju izvezenog oružja, SAD moraju potpisati svaki dogovor koji bi njene saveznice postigle sa Ukrajinom o obuci njenih pilota za upravljanje lovcima "fantomima"

9008 pregleda 5 komentar(a)
F-16, Foto: Shutterstock
F-16, Foto: Shutterstock

Predsjednik SAD Džozef Bajden prihvatio je danas planove za obuku ukrajinskih pilota da upravljaju američkim avionima-lovcima F-16, rekle su dvije osobe upućene u ova dešavanja.

Bajden je odobrenje dao u japanskom gradu Hirošima, tokom samita Grupe sedam najrazvijenijih zemalja, na kojem se razmatraju načini da se pomogne Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.

Prema riječima pomenuta dva izvora, obuka ukrajinskih pilota će se po svoj prilici obavljati u Evropi tokom narednih mjeseci. Bajden je rekao liderima zemalja G7 da će odluke u pogledu toga kada će, u kom broju, i ko će Ukrajni obezbijediti avione F-16 četvrte generacije, biti donete u narednim mjesecima dok obuka pilota bude trajala.

Predsjednik Ukrajine Volodimr Zelenski, koji će se samitu pridružiti u nedelju, neprestano traži od zemalja Zapada isporuku borbenih aviona kako bi ojačao odbranu svoje zemlje od ruske invazije, ali se do sada suočavao sa skepsom SAD.

Na osnovu sporazuma o licenciranju izvezenog oružja, SAD moraju potpisati svaki dogovor koji bi njene saveznice postigle sa Ukrajinom o obuci njenih pilota za upravljanje lovcima "fantomima".

U posljednje vrijeme, Evropljani su postali revnosniji prema ideji o slanju aviona Ukrajine, a u tom smislu se premišlja i dio američke administracije, uključujući državnog sekretara Entonija Blinkena.

Bonus video: