Borbe iako je dogovoreno primirje: Sudanska vojska odbija pokušaje pobunjenika da zauzmu aerodrom

Aerodrom koristi vojska za izvođenje vazdušnih napada na Snage za brzu podršku (RSF), a koristile su ga i strane vlade za evakuaciju svojih državljana na početku sukoba, piše Bi-Bi-Si (BBC)

2448 pregleda 0 komentar(a)
Kartum, Foto: Reuters
Kartum, Foto: Reuters

Sudanska vojska odbija pokušaje pobunjenika da zauzmu aerodrom u blizini glavnog grada Kartuma, objavili su stanovnici tog grada.

Aerodrom koristi vojska za izvođenje vazdušnih napada na Snage za brzu podršku (RSF), a koristile su ga i strane vlade za evakuaciju svojih državljana na početku sukoba, piše Bi-Bi-Si (BBC).

Borbe se vode iako su sudanska vojska i RSF prije pet sati postigle dogovor o jednonedjeljnom prekidu vatre koje bi trebalo da stupi na snagu sjutra.

Prethodni prekidi vatre prekršeni su nekoliko minuta nakon dogovora.

U zajedničkom saopštenju Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Saudijske Arabije navodi se da bi postojala mogućnost da se primirje u Sudanu produži, uz saglasnost obje strane da je ovo primirje drugačije od prethodnih.

Pregovori o primirju vođeni su u saudijskom primorskom gradu Džedi, na Crvenom moru.

Vojska ne može priuštiti da izgubi kontrolu nad aerodromom, jer je to ključno za njenu vojnu strategiju udaranja RSF-a iz vazduha dok se bori da povrati kontrolu nad Kartumom i druga dva grada.

Danas je takođe došlo do vazdušnog udara na Omdurman, a u njegovim južnim oblastima mogle su se čuti eksplozije.

Bonus video: