Meksiko: Tužilaštvo povuklo tužbu protiv žene koja je ubila silovatelja

Državno tužilaštvo saopštilo da je preispitalo slučaj i utvrdilo da je žena "oslobođena krivice", kao i da Tužilaštvo smatra da je djelovala u samoodbrani.

13798 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tužilaštvo u Meksiku je saopštilo da povlači tužbu protiv žene koja je osuđena na šest godina zatvora jer je ubila silovatelja dok ju je napadao.

U presudi od prošle nedjelje koja je izazvala negodovanje javnosti, sud je rekao da, iako se složio da je 23-godišnja žena silovana 2021. godine, proglasio je krivom za ubistvo zbog "pretjerane upotrebe legitimne odbrane" i naložio joj da plati više od 16.000 dolara odštete porodici njenog napadača.

Feminističke grupe koje su podržale ženu, ljutito su tada protestovale, rekavši da presuda kriminalizuje žrtve seksualnog nasilja, a štiti počinioce i to u zemlji s visokim nivoom rodno zasnovanog nasilja i femicida.

Demonstranti u Meksiko Sitiju nosili su transparente "Odbrana mog života nije zločin".

Odgovarajući na gnijev javnosti, predsjednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador je u subotu rekao novinarima da će pomilovati ženu.

Ali njeni advokati su rekli da bi prihvatanje pomilovanja značilo priznanje da je ona počinila zločin iako je potpuno nevina.

Potom je, u subotu uveče državno tužilaštvo saopštilo da je preispitalo slučaj i utvrdilo da je žena "oslobođena krivice", kao i da Tužilaštvo smatra da je djelovala u samoodbrani.

Skoro polovina meksičkih žena je doživjela seksualno nasilje, kažu državni podaci.

Meksička vlada je 2022. godine registrovala ukupno 3.754 ubistva žena - u prosjeku 10 dnevno, što je značajan skok u odnosu na prethodnu godinu.

Samo trećina ubistava je istražena kao femicid.

Bonus video: