Količina koja staje na vrh olovke može biti smrtonosna: Fentanil - droga 50 puta jača od heroina

Prema podacima američkih policijskih agencija, fentanil se jeftino proizvodi od hemikalija koje uglavnom dolaze iz Kine i u SAD se krijumčare kroz Meksiko

29407 pregleda 47 reakcija 1 komentar(a)
Pilule fentanila, Foto: Reuters
Pilule fentanila, Foto: Reuters

Ilegalno modifikovano automatsko oružje, stotine hiljada dolara u kešu i 27 kilograma fentanila - sve to je zaplijenjeno iz stana u Sijetlu kao dio nacionalne operacije protiv sintetičkih opijata, piše Glas Amerike.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navode da su upravo sintetički opijati vodeći uzrok smrti od predoziranja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), prevashodno fentanil, koji može da bude 50 puta jači od heroina.

Džejkob Gelvan, specijalni agent Agencije za borbu protiv droge u Sijetlu kaže da je fentanil smrtonosan i u malim dozama.

"Ta količina će stati na vrh olovke. To je dva miligrama i to je smrtonosna doza fentanila", kaže Gelvan.

Glavni agent Sekretarijata za unutrašnju bezbednost u Sijetlu, Robert Hamer navodi da je zaplijenjena droga stigla iz Meksika kroz Arizonu.

"Mnogo supstanci vezanih za fentanil - vidjeli smo da mnogo toga stiže iz Kine", kaže Hamer.

Prema podacima američkih policijskih agencija, fentanil se jeftino proizvodi od hemikalija koje uglavnom dolaze iz Kine i u SAD se krijumčare kroz Meksiko.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning tvrdi da nema ilegalne trgovine fentanilom između Kine i Meksika.

"Dvije zemlje imaju kanale za borbu protiv narkotika, a odgovarajuća odjeljenja zadužena sa obje strane održavaju dobru komunikaciju. Kina nije dobila nikakvo obavještenje iz Meksika da su zaplijenjene hemikalije koje se koriste za proizvodnju fentanila iz Kine", istakla je Ning.

Bijela kuća gradi globalnu koaliciju kako bi "spriječila nezakonitu proizvodnju droge, otkrivala nove prijetnje drogom, sprečavala krijumčarenje, rješavala nezakonite finansije i reagovala na uticaje na javnu bezbjednost i javno zdravlje."

Predsjednik Džozef Bajden je rekao da SAD udvostručuju napore da poremete protok sintetičkih droga, koje su uzele previše američkih i kanadskih života.

"Jačajući naš zajednički rad u dijalogu sa Meksikom o drogama i gradeći novu globalnu koaliciju protiv sintetičkih opijata, radimo na tome da eliminišemo smrtonosne droge kao što je fentanil iz naših zajednica", istakao je Bajden.

Gelvan je objasnio da se neke lažne tablete prave tako da izgledaju kao prave. Druge su obojene u dugine boje da bi ih učinili privlačnijim za mlađe mušterije koje se pronalaze na društvenim mrežama.

"Koriste emodžije kao različite šifre. Ne moraš da vodiš normalan razgovor ni sa kim. Razgovor može da bude samo niz emodžija o tome šta želite, koliko to košta, gdje se sastati", kaže Gelvan.

Gelvan napominje da narko karteli ne vide ništa loše u prodaji fentanil pilula koje bi mogle da usmrte njihove klijente, jer je veličina tržišta koje mogu da dosegnu na društvenim mrežama toliko velika da se taj rizik isplati.

Bonus video: